Nakon višegodišnje debate u američkoj državi Ilinoisu ukinuta smrtna kazna

Smrtna kazna postoji u 37 od 50 američkih saveznih država i izriče se najčešće za ubistva
0 komentar(a)
zatvor, Foto: Tokyo5.wordpress.com
zatvor, Foto: Tokyo5.wordpress.com
Ažurirano: 02.07.2011. 09:40h

Poslije višegodišnje nacionalne debate, u američkoj saveznoj državi Ilinois ukinuta je smrtna kazna, pošto je na snagu stupio zakon kojim se ukida najstroža kazna za počinioce najtežih zločina.

Guverner Ilinoisa, republikanac Džordž Rajan proglasio je 2000. trogodišnji moratorijum na izvršenje smrtne kazne nakon ukidanja nekoliko smrtnih presuda i pošto je otkriveno, 48 sati nakon egzekucije, da je čovjek nad kojim je izvršena smrtna kazna bio nevin.

Sudbina ukidanja smrtne kazne u Ilinoisu određena je još u martu kada je guverner Pet Kvin, demokrata, potpisao zakon kojim se ukida smrtna kazna, prenio je AP.

On je smrtne kazne za 15 muškaraca preimenovao u kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja.

U Ilinoisu je od 1977. godine smrtna kazna primijenjena nad 12 muškaraca, ali od 1999. nije izvršena nijedna egzekucija.

Smrtna kazna postoji u 37 od 50 američkih saveznih država

Smrtna kazna postoji u 37 od 50 američkih saveznih država i izriče se najčešće za ubistva, otmice i slična teška kaznena djela koja rezultiraju smrću jedne ili više osoba.

Vrhovni sud SAD zabranio je 1972. godine dosuđivanje smrtne kazne na osnovu dva amandmana američkog ustava, ali je ipak tom odlukom ostavljena mogućnost da smrtna kazna bude zadržana ako se izriče za ograničeni broj kaznenih djela i pod ograničenim uslovima.

Vrhovni sud je o ovom pitanju ponovo raspravljao 1976. godine. Tom prilikom je odobrio pravo saveznim državama da donesu nove zakone kojima se ponovo dopušta izricanje smrtne kazne.

Mnoge od njih su to i učinile, zadovoljavajući pritom zahtjeve koje je postavio Vrhovni sud.

Od tada je u SAD smrtna kazna izvršena nad više od 800 osuđenika. Od toga je u Teksasu izvršeno gotovo 300 egzekucija.

Jedna od novijih studija pokazuje da smrtnu kaznu podržava oko 70 odsto Amerikanaca.

Bonus video: