90 godina komunizma: Hu upozorio komuniste na korupciju

TV stanicama je mjesecima unaprijed naređeno da ne emituju programe poput detektivskih drama, nego da prate partiotske manifestacije, objavio je BBC.
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2011. 18:52h

Kineski lider Hu Đintao upozorio je u petak članove Komunističke partije (KPK) da bi ih korupcija mogla koštati podrške naroda – u govoru kojime je obilježeno 90 godina od osnivanja partije.

Hu je naglasio da je "nekompetentnost“ pojedinih članova stvorilo probleme Kini, ali je pohvalio učinak partije od osvajanja vlasti 1949. godine.

Partija je organizovala na stotine manifestacija povodom godišnjice, uključujući ceremoniju podizanja zastave u Pekingu kojoj su pristvovale hiljade pristalica.

Vlasti zemlje godinama planiraju proslavu godišnjice.

Ovog mjeseca premijerno je prikazan „Početak velikog preporoda“, visokobudžetni patriotski film u kojem glumi veliki broj vodećih kineskih glumaca.

TV stanicama je mjesecima unaprijed naređeno da ne emituju programe poput detektivskih drama, nego da prate partiotske manifestacije, objavio je BBC.

Međutim, vlasti su takođe pokrenule najveću akciju protiv disidenata u gotovo 20 godina.

Pritvoren je veliki broj aktivista i advokata, dok je vjerskim grupama zabranjen rad.

90 minuta za 90 godina

Hu je, u 90-minutnom govoru, priznao da je KPK u prošlosti pravila greške, ali je veći dio govora koncentrisan na uspjehe partije „u revoluciji, razvoju i reformi“.

Ne smijemo našu moć da pretvarimo u instrument za sticanje lične koristi za šačicu pojedinaca. Potrebnije je nego ikad za partiju da nametne disciplinu svojim članovima

"Korupcija će koštati partiju podrške i povjerenja naroda“, kazao je Hu, koji bi sljedeće godine trebalo da odstupi sa funkcije lidera partije.

"Ne smijemo našu moć da pretvarimo u instrument za sticanje lične koristi za šačicu pojedinaca. Potrebnije je nego ikad za partiju da nametne disciplinu svojim članovima“.

KPK je godinama angažovana u borbi protiv korupcije, a među onima koji su pogubljeni zbog koruptivnih aktivnosti su i pojedini visoki zvaničnici.

Kineska centralna banka je procijenila nedavno da su zaposleni u državnim firmama od sredine 90-ih godina ukrali više od 80 milijardi eura.

Galerija

Bonus video: