Saudijski princ: Ako nas Iran natjera, pravićemo atomsko oružje

Iran opisan kao „papirni tigar sa čeličnim kandžama“ koji se „petlja svuda i destabilizuje“ region.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2011. 19:24h

Istaknuti saudijski diplomata i član vladajuće kraljevske porodice pojačao je izglede za nuklearni konflikt na Bliskom istoku ukoliko bi se Iran približio tome da razvije atomsko oružje.

Princ Turki al-Faisal, bivši saudijski šef obavještajne službe i ambasador u Vašingtonu, upozorio je visoke vojne zvaničnike NATO da bi postojanje takvog oružja „prinudilo Saudijsku Arabiju ... da sprovodi politiku koja bi mogla dovesti do neopisivih i moguće dramatičnih posljedica“.

On nije eksplicitno naveo šta bi podrazumijevala ta politika, međutim jedan visoki zvaničnik iz Rijada blizak princu kazao je prekjuče da je njegova poruka jasna.

„Ne možemo živjeti u situaciji u kojoj Iran ima nuklearno naoružanje, a mi ne“, rekao je taj zvaničnik. „Ukoliko Iran razvije nuklearno oružje, to će za nas biti neprihvatljivo i mi ćemo morati da uradimo to isto.“

Nuklearno postrojenje Arak

Zvaničnici u Rijadu su kazali da će Saudijska Arabija nevoljno nastaviti sa sopstvenim civilnim nuklearnim programom. Atomska energija koja se koristi u mirnodopske svrhe, po riječima Turkija, predstavlja pravo svake nacije.

Iran se petlja svuda

Kako je prenio „Gardijan“, Turki je početkom juna na sastanku u vazdušnoj bazi RAF Molsvort u Kembridžširu (koju NATO koristi kao centar za okupljanje i upoređivanje obavještajnih podataka o Bliskom istoku i Mediteranu) kazao da je Iran „papirni tigar sa čeličnim kandžama“ koji se „petlja svuda i destabilizuje“ region.

„Iran... je veoma osjetljiv kad se druge zemlje miješaju u njegove poslove. Međutim, on bi trebao da tretira druge onako kako očekuje da se drugi odnose prema njemu. Kraljevstvo očekuje da Iran sprovodi ono što zagovara“, kazao je Turki.

Turki nema zvaničnu funkciju u Saudijskoj Arabiji, ali se smatra ambasadorom cijelog kraljevstva i potencijalnim budućim šefom diplomatije.

Iran... je veoma osjetljiv kad se druge zemlje miješaju u njegove poslove

Diplomatske depeše koje je objavio Vikiliks prošle godine otkrile su da je kralj Abdulah 2008. pivatno upozorio Vašington da ukoliko Iran napravi nuklearno oružje „svako u regionu, uključujući i Saudijsku Arabiju, će uraditi isto“.

Saudijske diplomate i zvaničnici su u posljednje vrijeme pokrenuli ozbiljnu kampanju kako bi okupili svjetske i regionalne sile protiv Irana, probojavajući se da njihov veći ali siromašniji susjed koristi „Arapsko proljeće“ da bi dobio uticaj kako u regionu, tako i u samom kraljevstvu.

Turki je takođe optužio Iran da se miješa u situacije u Iraku, Libanu, Siriji i Bahreinu gdje su ove godine raspoređene saudijske trupe kao dio snaga Savjeta za zalivsku saradnju, nakon demonstracija na kojima su zahtijevana veća demokratska prava.

Nedoumice oko Sirije

U vezi sa situacijom u Siriji, Turki je kazao da će predsjednik Bašar al-Asad „držati vlast dok i posljednji Sirijac ne bude mrtav“.

Sirija predstavlja dilemu za saudijske političare: iako ne bi voljeli da usljed protesta bude zbačen još jedan režim u regionu, oni režim u Damasku smatraju produženom rukom Irana.

Iako analitičari kažu da demonstracije u Bahreinu nisu po prirodi sektaške, dva saudijska zvaničnika u Rijadu su ove nedjelje kazala da je Teheran mobilisao pretežno šiitske proteste protiv sunitske vlasti u ovoj zalivskoj državi. Iran je većinski šiitska zemlja, dok u Saudijskoj Arabiji živi samo oko 15% šiita. Zvaničnici su ovu manjinu, koja je izložena žestokoj diskriminaciji uprkos nedavnim pokušajima reformi, opisli kao „veoma podložnu spoljnim uticajima“.

Sirija predstavlja dilemu za saudijske političare: iako ne bi voljeli da usljed protesta bude zbačen još jedan režim u regionu, oni režim u Damasku smatraju produženom rukom Irana.

Saudijski zvaničnici su priznali da političari u zemlji „nisu oduševljeni“ zbacivanjem vlada kroz demonstracije, ali su kazali da im se „još manje sviđaju ubijanja i masakri“. Kraljevstvo je pružilo utočište zbačenom tunižanskom predjedniku Zine Abedine ben Aliju, dok se predsjednik Jemena Abdulah Saleh nalazi na liječenju u toj zemlji nakon što je povrijeđen u misterooznom napadu.

Unutar zemlje, Saudijska Arabija se suočava sa problemima zbog mladosti stanovništva, radikalizma i razlika među sektama, kazao je Turki.

Saudijska spoljna politika je kroz istoriju bila prozapadno orijentisana, iako su se posljednjih godina pojavile razlike sa SAD. Arapsko proljeće je takođe izazvalo određene tenzije, pošto se Vašington protivio slanju trupa u Bahrein.

Unutar zemlje, Saudijska Arabija se suočava sa problemima zbog mladosti stanovništva, radikalizma i razlika među sektama, kazao je Turki.

Visoki zvaničnici u ministarstvu unutrašnjih poslova u Rijadu su naveli da Iran koristi ideologiju kojom bi „prodro“ u Arabijsko poluostrvo „na isti način kao što je to uradila Al Kaida“.

Turki je ponovio poziv na uspostavljanje zone bez nuklearnog oružja na Bliskom istoku, koja bi uključivala i Iran i Izrael i koju bi sprovodio Savjet bezbjednosti ujedinjenih nacija.

Analitičari smatraju da je Turkijev govor o razvoju nuklearnog naoružanja više bio usmjeren na to da usredsredi pažnju Zapada na saudijsku zabrinutost u vezi sa regionalnim rivalom, nego da nagovijesti bilo kakvu definitivnu odluku Rijada jer bi praktične i diplomatske prepreke za takav čin bile ogromne.

Bonus video: