AUSTRALIJSKI KARDINAL DŽORDŽ PEL

"Blagajnik Vatikana" proglašen krivim za seksualno zlostavljanje dječaka

Kardinal je negirao sve optužbe i tvrdio da je nevin, a njegovi advokati podnijeli su žalbu na presudu, koja bi u slučaju uspjeha mogla da dovede do ponovnog suđenja
1641 pregleda 2 komentar(a)
Pel, Foto: Reuters
Pel, Foto: Reuters

Australijski kardinal Džordž Pel (77) proglašen je na sudu u Melburnu krivim za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka prije 22 godine.

Porota je Pela proglasila krivim 11. decembra prošle godine, a presuda je objavljena u utorak nakon što je sudski nalog kojim se zabranjuje medijsko izvještavanje o Pelovom suđenju ukinuo glavni sudija Piter Kid.

Kardinal Pel, kojeg često zovu "blagajnikom Vatikana" zbog njegove funkcije šefa Sekretarijata za ekonomiju, proglašen je krivim za pet seksualnih prestupa počinjenih nad 13-godišnjim dječacima koji su pjevali u horu katedrale Sv. Patrik u prostorijama crkve prije 22 godine.

Kardinal je negirao sve optužbe i tvrdio da je nevin, a njegovi advokati podnijeli su žalbu na presudu, koja bi u slučaju uspjeha mogla da dovede do ponovnog suđenja.

Pel je postao najviše pozicionirani zvaničnik Vatikana kojem se sudilo za seksualno zlostavljanje, piše Hina.

Papa Franjo u decembru je tiho uklonio Pela iz svog vijeća savjetnika, a njegov mjesto će zamijeniti neki drugi kardinal iz grupe C-9 koju čine devet kardinala sa svih kontinenata koji Papi pomažu da reformira Svetu stolicu.

Kardinal, koji je pušten uz jemstvo, na sudu će se vratiti početkom marta kada će na posebnom ročištu biti objavljena njegova kazna.

Preporučujemo za Vas