U NATO napadu ubijen vođa talibanske mreže

NATO-ove snage u Afganistanu (Isaf) su u vazdušnom napadu ubile važnog vođu talibanske mreže Hakani, Ismaila Jana za kojeg se sumnja da je umiješan u napad na hotel Interkontinental u Kabulu, u kojem je ubijeno 12 osoba.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2011. 10:54h

"Ismail Jan, jedan od pomoćnika komandanta mreže Hakani u Avganistanu, Hadžija Mali Kana, i još nekoliko pripadnika Hakanija, ubijeno je u vazdušom napadu u jugoistočnoj pokrajini Paktiji", javljaju iz komande NATO snaga u Avganistanu.

Jan se sumnjiči da je pomogao opremom i oružjem samoubilački napad izveden u utorak na hotel Interkontinental u Kabulu, u kojem je ubijeno 12 osoba. Odgovornost za napad preuzeli su talibani.

NATO je objavio kako je Jan bio na čelu grupe od tridesetak pobunjenika koji su vodili napade na avganistanske i NATO-ove vojne snage u pokrajinama Paktiji i Kost, talibanskim uporištima smještenim duž paksitanske granice iza kojih se nalazi Sjeverni Vaziristan - baza mreže Hakani. Mreža je naziv dobila po mudžahedinskom zapovjedniku Džalaludinu Hakaniju koji se osamdesetih borio protiv sovjetske invazije.

Istovremeno, američki Vašington Post je prenio kako su Sjedinjene Države izvele napad bespilotnom letjelicom u Somaliji, pri čemu su ranjena dvojica vođa militantne somalijske grupe Al-Šabab, povezane s Al-Kaidom.

List je, pozvavši se na izjavu visokog američkog vojnog oficira javio kako je bespilotna letjelica prošli vikend izvela napad na Al-Šababove vođe koji su direktno povezani s Anvarom al-Avlakijem, sveštenikom rođenim u SAD-u koji je uspio izbjeći američki napad u Jemenu.

Vašington Post na internetskim stranicama piše kako su američki oficiri od tajnih službi dobili informaciju prema kojima su Al-Šababovi vođe namjeravale da počnu sa dejstvima i van granica Somalije.

Bonus video: