Rusija će ponuditi Japanu zajedničko osvajanje Kurila

Od kraja Drugog svjetskog rata Japan osporava teritorijalnu pripadnost četiri ostrva Kurilskog arhipelaga
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2011. 18:48h

Rusija će ponuditi Japanu zajedničko osvajanje nalazišta nafte i gasa u sektoru Kurilskih ostrva, izjavio je u intervjuu japanskom dnevnom listu "Nikkei" potpredsjednik Rusije zadužen za dalekoistočni federalni okrug Viktor Išajev.

Pitanje rusko-japanske saradnje na spornom ostrvlju moglo bi da se pokrene na pregovorima planiranim za ovu godinu. Išajev je napomenuo da, ukoliko se ne postignu zajednički projekti sa japanskim kompanijama, za saradnju sa Rusijom su zainteresovane firme iz SAD, Kine, Bruneja i Singapura.

Japanske kompanije sa Rusijom već učestvuju u jednom od projekata na Dalekom ruskom istoku. Kompanije "Micui" i "Micubiši" zajedno sa "Gaspromom" i anglo-holandskim "Rojal Dač Šelom" učestvuju u projektu "Sahalin-2" u okviru kojeg se eksploatišu nalazišta u Ohotskom moru.

Krajem maja ove godine je objavljeno da ruska državna kompanija "Rosnjeft" namerava da sa Japanom osnuje zajedničku kompaniju za eksploataciju nafte i gasa u istočnom Sibiru i na Dalekom istoku.

Od kraja Drugog svjetskog rata Japan osporava teritorijalnu pripadnost četiri ostrva Kurilskog arhipelaga - Iturupa, Kunašira, Šikotana i Habomai, smatrajući ih svojim sjevernim teritorijama a ne ruskim.

Tenzije između dvije zemlje su pojačane u novembru 2010. godine nakon što je predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev posetio Kunašir. U decembru iste godine Japan je odbacio predlog Medvedeva o osnivanju zajedničke ekonomske zone u južnim Kurilima.

Bonus video: