Glavni klimatski skeptik dobio milion eura od naftaša

Willie Soon je 2003. kontaktirao i s drugim klimatskim skepticima kako bi zajedno što više osporili nalaze Međunarodnog panela UN za klimatske promjene
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2011. 12:56h

Dr. Willie Soon, stručnjak u Centru za astrofiziku Harvard-Smithsonian, jedan od najuglednijih svjetskih naučnika koji sumnjaju u klimatske promjene, priznao je da su mu američke natne kompanije i proizvođači uglja dali više od milion eura

Soona je, između, ostalih proslavila teza da globalno zagrijavanje i otapanje arktičkog leda izazivaju varijacije u solarnim ciklusima, a ne emisije CO2.

Istraživanje američkog Greenpeacea pokazalo je da su naučnika od 2001. godine financirali naftaši:

  • ExxonMobil,
  • American Petroleum Institute
  • Koch Industries
  • Southern (jedan od najvećih svjetskih proizvođača uglja)

Od 2002. svaki od njegovih 'grantova' stizao je ili od naftnih ili od lobija uglja, piše tportal.

Naučnik je priznao da je uzeo novac, ali da to nije uticalo na njegova istraživanja.

"Nikada nisam bio motivisan financijskim nagradama ni u jednom od svojih istraživanja", rekao je Rojtersu.

"Prihvatio bih i sredstva Greenpeace da mi ih je ponudio."

Dokumenti koje je Greenpeace dobio od Smithsoniana prema američkom zakonu o slobodi informacija (FoIA), otkrivaju da je fondacija Charles G. Koch, glavni finansijer klimatskih skeptika, Soonu dala dvije stipendije ukupne vrijednosti 175.000 dolara 2005. i 2006 i ponovno 2010.

American Petroleum Institute, predstavnik američkih naftnih i plinskih kompanija, dao mu je od 2001. do 2007. više grantova u ukupnom iznosu od 274.000 dolara.

ExxonMobile mu je od 2005. i 2010. isplatio 335.000 dolara, a dobio je i brojne grantove drugih industrija, među kojima se ističu Mobil Foundation, Texaco Foundation i Electric Power Research Institute.

Bonus video: