Prva žena na čelu MMF-a: Kristin Lagard novi direktor

Francuska ministarka preuzela je MMF u veoma teškom periodu, jer se kriza u Evropi iz dana u dan produbljuje zbog neizvjesnosti u vezi sa sposobnošću Grčke da vraća kredite
130 pregleda 0 komentar(a)
Kristin Lagard, Foto: Francebourse.com
Kristin Lagard, Foto: Francebourse.com
Ažurirano: 28.06.2011. 18:37h

Francuska ministarka finansija Kristin Lagard izabrana je za direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i prva je žena na toj funkciji.

Lagard je dobila podršku Evrope, Kine i Rusije, a jutros je njen izbor podržala i američka administracija. Poslije toga, 24 člana Borda MMF glasanjem su potvrdili njen izbor, objavio je AP.

Francuska ministarka preuzela je MMF u veoma teškom periodu, jer se kriza u Evropi iz dana u dan produbljuje zbog neizvjesnosti u vezi sa sposobnošću Grčke da vraća kredite.

Lagard je izjavila da će na čelu MMF-a raditi sa istom "odlučnošću" kao i prije njenog imenovanja.

"MMF je bio u službi 187 zemalja članica tokom svjetske ekonomske krize, što je dovelo do toga da i sama institucija napreduje. Moj prvi cilj je da institucija nastavi svoj rad kao i do sada sa istom odlučnošću i angažovanjem", rekla je poslije najave o imenovanju.

Pored toga, manje države već dugo traže da se poveća njihov udio prilikom donošenja odluka u MMF, a uz sve to reputacija te organizacije poljuljana je zbog skandala u koji je umiješan njen dosadašnji čelnik Dominik Štros Kan.

Štros Kan je podnio ostavku prošlog mjeseca, nakon što je u Njujorku optužen za pokušaj silovanja.

Bonus video: