Mišel - adut za Obamin reizbor

Na svakom događaju, prva dama je privijala u zagrljaj mlade ljude sa kojima se susretala, izazivajući suze kod nekih koji su bili više nego impresionirani...
0 komentar(a)
Mišel Obama, Foto: Beta
Mišel Obama, Foto: Beta
Ažurirano: 27.06.2011. 19:24h

Iako sebe ne smatra „tajnim oružjem“ svog supruga, Mišel Obama je tokom posjete Africi pokazala da posjeduje izuzetnu političku vještinu koju bi saradnici Bijele kuće mogli da iskoriste za reizbor aktuelnog predsjednika.

Na svom drugom solo putovanju u inostranstvo, Mišel Obama je bila u ulozi i tradicionalnog i netradicionalnog političara, susrevši se sa predsjednikom Bocvane i sa bivšim predsjednikom Južne Afrike i ikonom pokreta protiv aparthejda, Nelsonom Mandelom.

Održala je govor kojim je ohrabrila mlade lidere, pomogla tinejdžerima zaraženim HIV-om i sidom da oslikaju zidove bolnice i zajedno sa svojim kćerkama recitovala „Mačku u šeširu“ grupi djece.

Publika je bila ganuta, što je naglasilo njenu jedinstvenu sposobnost da se poveže sa ljudima u ime i nezavisno od predsjednika Baraka Obame, prenijela je agencija Rojters.

Recept iz Afrike za SAD

Kako se zahuktava atmosfera pred predsjedničke izbore 2012, to umjeće će se primijeniti na domaću politiku.

Prva dama se vratila u Vašington i ove nedjelje sprovela niz akcija prikupljanja sredstava za demokrate. U njenom rasporedu će se tokom narednih mjeseci naći još aktivnosti vezanih za kampanju.

Uprkos svojoj popularnosti i kod kuće, i u inostranstvu, Mišel Obama umanjuje svoju ulogu u političkom univerzumu predsjednika.

Oni će da gledaju u budućnost ili u to kakvu budućnost sebi predviđamo kao zemlja. Moj moto je – ne čini štetu

„Mislim da je moj muž njegovo tajno oružje. Zapravo, ljudi će glasati za onoga za koga misle da će biti dobar predsjednik. I ocjenjivaće njegova postignuća“, kazala je novinarima u Bocvani.

„Oni će da gledaju u budućnost ili u to kakvu budućnost sebi predviđamo kao zemlja. Moj moto je – ne čini štetu.“

Čini se da ona ne pravi nikakvu štetu.

Na skupovima tokom njene posjete publika je uživala u njenom stilu „glave mame“ međunarodne diplomatije.

Jedno od njenih najefektivnijih oruđa: zagrljaj.

Na svakom događaju, prva dama je privijala u zagrljaj mlade ljude sa kojima se susretala, izazivajući suze kod nekih koji su bili više nego impresionirani prisustvom poznate ličnosti i dirnuti njenom prisnošću.

Obama se ne stidi da govori o njenom prvobitnom negativnom stavu prema politici. Redovno izaziva smijeh kada ispriča kako je pokušavala da odvrati muža od kandidature za Bijelu kuću.

Međutim ona je oprezan političar po sopstvenoj zasluzi. Kao i predsjednik, drži se svoje priče. Ona možda jeste brbljiva, ali je spretna da izbjegne pitanje ili da razgovor skrene u pravcu koji njoj odgovara.

Ona će očito predstavljati moćnu silu i tokom kampanje. Ona ima veoma human i nenametljiv pristup

Te vještine – zajedno sa očitom sposobnošću da se poveže sa ljudima – čine je vrijednom i ona je toga svjesna.

Analitičari kažu da prve dame ne mogu da uzdrmaju izbore. Ali mogu, kao što su Mišel Obama i njene prethodnice pokazale, da sakupe novac i utiču na imidž svog supruga.

„Prve dame se, prema anketama, često nalaze u vrhu listi 'najcjenjenijih žena' – ali čini se da to ne utiče mnogo na mišljenje o njihovim muževima“, smatra Džon Mark Hansen, dekan odsjeka za društvene nauke na Univerzitetu u Čikagu.

Međutim, ako je suditi prema ocjeni javnog mnjenja nakon posjete Africi, uticaj ove prve dame biće pozitivan i na kampanju 2012. i na kontinent sa koga se nedavno vratila.

„Po mom mišljenju, nema boljeg ambasadora dobre volje, naročito u Africi, a posebno Južnoj Africi“, kazala je za Rojters Dženifer Kuk, direktorica Programa za Afriku u okviru Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

„Ona će očito predstavljati moćnu silu i tokom kampanje. Ona ima veoma human i nenametljiv pristup.“

Bonus video: