Kasperski: Internet će uskoro postati ratna zona

Ruski pionir antivirus programa ne smatra da su on i njegova kompanija pobjednici nove ere ratovanja zato što je, kako je rekao, taj rat nemoguće dobiti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2011. 20:17h

Jevgenij Kasperski, jedan od najpoznatijih ruskih lovaca na internet viruse i preduzetnika u oblasti informacionih tehnologija, kaže da je rat u sajber prostoru nemoguće dobiti i da se samo može spriječiti da situacija izmakne kontroli.

Rekao je da svako može postati žrtva sajber napada i da je i njegov kompjuter nedavno dva puta zamalo zaražen.

„Takve stvari se mogu desiti svakome, bez obzira na to koliko pazite. Potrebna mi je zaštita kao svakom drugom. Na kraju krajeva, i specijalista za seksualno prenosive bolesti koristi kondome kao zašitu“, kazao je u intervjuu za njemački „Špigl“.

Svako može postati žrtva sajber napada

Ruski pionir antivirus programa ne smatra da su on i njegova kompanija pobjednici nove ere ratovanja zato što je, kako je rekao, taj rat nemoguće dobiti.

„U njemu postoje samo počinioci i žrtve. Sve što možemo učinit je da spiječimo da sve izmakne kontroli. Samo dvije stvari bi mogle to riješiti trajno, a obije su nepoželjne: da se zabrane kompjuteri ili ljudi.”

Moskva proizvodi najbolje programere

Iako njegova kompanija Kasperski Lab sada zapošljava više od 2.000 radnika, ona je mala u poređenju sa proizvođačima antivirus softvera poput Mekafija i Simanteka. Ruski preduzetnik ističe da njegova firma pokušava da ide u korak sa njima.

Jevgenij Kasperski

„Moskva proizvodi najbolje programere u svijetu. Ima velik broj vrsnih tehničkih univerziteta. Iako Rusi ne mogu da proizvode kola kao Njemci, oni prave sjajne softvere.“

Priznao je da ekspanziju njegove kompanije na Zapad koči to što ima ruske korijene, ali da je ona uprkos tome broj 1 u Njemačkoj i da brzo napreduje u Sjedinjenim Državama.

Klijenti unutar NATO-a

Kasperski je rekao da čak ima klijente unutar NATO-a, jedno ministarstrvo odbrane, ali nije želio da otkrije ime države.

Nemoguće je reći iz koje zemlje potiče najviše virusa, kaže ruski stručnjak. Na konstataciju da ruski programeri ne čine samo dobre stvari i da dominiraju u stvaranju virusa, Kasperski je rekao da su oni na trećem mjestu - iza Kine i Latinske Amerike.

„Nažalost, Rusi su takođe jedni od najsofisticiranijih i najnaprednijih igrača u sajber kriminalu. Oni danas na zahtjev stvaraju viruse i kompleksne trojanske programe. Peru novac preko interneta. Međutim, najveći broj štetnih programa napisan je na kineskom. To znači da oni mogu direktno poticati iz Narodne Republike, ali i iz Singapura, Malezije i čak Kalifornije, gdje ima hakera koji govore mandarinskim jezikom.

Gvozdene zavjese u glavi

Kasperski žali što u Rusiji nema više preduzetnika iz oblasti informacionih tehnologija.

„Većina današnjih poslovnih lidera ima oko 50 godina, što znači da su rođeni u sovjetsko vrijeme. Oni često imaju neki oblik gvozdene zavjese u glavi. Vole da idu u inostranstvo na odmor ali kada posluju, ograničavaju se na države bivšeg Sovjetskog Saveza zato što tamo narod govori njihovim jezikom i kulturno ih razumije. Nadam se da će nove generacije prevazići strah od drugih kultura i govoriti engleski.”

O uspjehu internet pretraživača Jandeks na američkom tržištu, Kasperski kaže da je jedna ruska kompanija pokazala da može biti uspješna sa snagom umova umjesto prirodnih resursa.

Kasperski žali što u Rusiji nema više preduzetnika iz oblasti informacionih tehnologija

„To je američki san, a sada i ruski - praviti novac bez nafte i gasa.“

Danas optimista uči kineski, pesimista arapski a realista i dalje vježba sa 'kalašnjikovim'

„Špigl“ navodi da je Kasperski jednom sebe opisao kao izuzetno paranoičnu osobu. Na pitanje koja je najgora moguća katastrofa koju može izazvati kompjuterski virus, odgovorio je:

„U sovjetsko doba smo se šalili da optimista uči engleski zato što se nada da će se zemlja otvoriti prema svijetu, da pesimista uči kineski jer se boji da će nas Kinezi okupirati a da realista uči kako da koristi 'kalašnjikov'. Danas optimista uči kineski, pesimista arapski a realista i dalje vježba sa 'kalašnjikovim'.“

„U sovjetsko doba smo se šalili da optimista uči engleski zato što se nada da će se zemlja otvoriti prema svijetu"

Ističe da čak Amerikanci sada otvoreno govore da bi na totalni, destruktivni internet napad odgovorili klasičnim vojnim udarom i pita se šta bi učinili u slučaju da sajber napad protiv SAD pokrene neko iz te zemlje.

Danas sve zavisi od kompjutera

„Danas sve zavisi od kompjutera: zalihe energije, avioni, vozovi. Bojim se će internet uskoro postati ratna zona, platforma za profesionalne napade na kritičnu infrastrukturu.”

Ruski kompjuterski stručnjak kaže da su se takvi napadi već desili.

Povodom staksneta, takozvanog „supervirusa“ koji je nedavno djelimično sabotirao iranska nuklearna postrojenja, Kasperski je rekao: „Puno se pričalo - na internetu i u medijima - da je staksnet bio zajednički američko-izraelski projekat. Mislim da je to najvjerovatniji scenario. To je bio vrlo profesionalan rad, koji zavređuje moje poštovanje. Košta nekoliko miliona dolara i na njemu je mjesecima morao raditi tim dobro obučenih inženjera. To nisu bili amateri već totalni profesionalci koji se moraju shvatiti ozbiljno. S njima se ne ulazi u sukob, s njima nema šale“.

Hakerski napadi ugrožavaju cijele nacije

Podsjetio je na totalni nestanak struje u velikim djelovima Sjeverne Amerike u avgustu 2003, rekavši da je prilično siguran da je to izazvao virus.

Hakerski napadi na multinacionalne kompanije poput Lokid Martin, Gugl i Soni ugrožavaju i cijele nacije, smatra Kasperski.

On je isključuje mogućnost da iza mnogih napada stoje vlade.

Hakerski napadi na multinacionalne kompanije poput Lokid Martin, Gugl i Soni ugrožavaju i cijele nacije, smatra Kasperski

„To je stvar privatne industrijske špijunaže ali su umiješane i države“.

Ovaj lovac na viruse navodi da onlajn grupa poznata kao Anonimni još nije napravila neku veću štetu, ali da je ne podržava.

„Neki od tih ljudi imaju dobru namjeru i samo pokušavaju da skrenu pažnju na bezbjednosne propuste. Ali, ima i onih sa lošim namjerama. Zamislite da ostavite ključ u ulaznim vratima. Neko bi vas nazvao da vas obavijesti dok bi drugi proširili vijest kroz čitav grad da su vam otvorena ulazna vrata. To su Anonimni, oni su nepredvidljivi“.

Možemo očekivati sajber napade na fabrike, elektrane...

Na konstataciju „Špigla" da bi terorističke organizacije poput Al Kaide u budućnosti takođe mogle pokrenuti sajber ratove, Kasperski je rekao da teroristi prvenstveno koriste internet za komunikaciju, propagandu i regrutovanje novih članova i izvora finansiranja.

„Do sada su visoko kvalifikovani sajber kriminalci imalo dovoljno obzira da se ne kače sa teroristima. Ali, u budućnosti, možemo očekivati sajber napade na fabrike, avione i elektrane“.

Jevgenijevog 20-godišnjeg sina Ivana nedavno je otela jedna banda ali ga je nakon nekoliko dana oslobodila nepovrijeđenog.

Na pitanje koliko je opasno biti bogat u Rusiji, Kasperski je rekao da je opasnije nego u Minhenu ali manje opasno nego što je u Kambodži, gdje je često putovao u oklopnom vozilu kada je tamo bio na odmoru.

„Djeca uspješnih preduzetnika su žrtve otmica i u drugim državama. Hvala Bogu što su ruske vlasti i moja bezbjednosna služba uspjeli da izbave Ivana. Moj sin je djelimično kriv za svoju otmicu jer je objavio svoju adresu na Fejsbuku iako sam ga godinama upozoravao da ne otkriva lične informacije na internetu. Društvene mreže poput fejsbuka i tvitera olakšavaju posao kriminalcima“.

Bonus video: