RAZMIJENILI VATRU SA POLICIJOM

Brazil: Pokušali masovno bjekstvo iz zatvora, ubijena 21 osoba

Među mrtvima su 20 zatvorenika ili njihovih spoljnih saučesnika i jedan čuvar. Pet čuvara je ranjeno, a jedan od njih teško
0 komentar(a)
Bjekstvo iz zatvora, Brazil, Foto: Twitter
Bjekstvo iz zatvora, Brazil, Foto: Twitter
Ažurirano: 11.04.2018. 07:52h

U pokušaju masovnog bjekstva iz zatvora na sjeveru Brazila poginula je najmanje 21 osoba u razmjeni vatre s policijom, saopštio je Sekretarijat za javnu bezbjednost brazilske države Para.

Pokušaj bjekstva je podržala dobro naoružana grupa spolja i prema prvim informacijama zatvorenici su takođe imali oružje u zatvoru, koji se nalazi kod Belema u državi Para, dodao je isti izvor.

Grupa saučesnika pokušala je eksplozivom da sruši jedan zid zatvorskog kompleksa Santa Izabel, navodi se u saopštenju. Poslije toga je uslijedila razmjena vatre između policije i zatvorenika i njihovih saučesnika.

Među mrtvima su 20 zatvorenika ili njihovih spoljnih saučesnika i jedan čuvar. Pet čuvara je ranjeno, a jedan od njih teško.

Vlasti su tokom noći sproveli prebrojavanje zatvorenika da utvrde da li su neki uspjeli da pobegnu.

U zatvoru je zaplijenjeno oružje gdje su specijalne policijske snage poslate kao pojačanje.

U brazislikm zatvorima često izbija nasilje posebno tokom pokušaja bjekstva ili pobune zbog oružanih sukoba među članovima bandi koji nastavljaju da upravljaju svojim operacijama i iz zatvorskih ćelija.

Brazil ima više od 726.000 zatvorenika, što je među najvećim zatvorskim populacijama na svijetu. Mnogi zatvori su u očajnom stanju.

Prošle godine je u Brazilu u sukobima bandi u zatvorima ubijeno najmanje 125 osoba, prenijela je agencija AP.