Zalutali carski pingvin kritično nakon što se najeo pijeska sa plaže

Postao je letargičan, a izmorile su ga i temperature od oko 18 stepeni koje su, iako je na Novom Zelandu zima, i dalje previsoke za njega, pa je dehidrirao.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2011. 12:26h

Carski pingvin koji je zalutao i sa Antarktika doplivao do Novog Zelanda, kritično je nakon druge operacije kojom su mu veterinari pokušali ukloniti pijesak iz organizma, javlja NZTV.

Pingvin kojeg su nazvali Vesela Stopala, preplivao je 4.000 kilometara do plaže Peka Peka gdje su ga uočili u ponedjeljak. Bio je zdrav, ali nakon četiri dana jedenja pijeska, za koji je vjerovatno mislio da je snijeg, i komadića drveta, stanje mu se pogoršavalo.

Postao je letargičan, a izmorile su ga i temperature od oko 18 stepeni koje su, iako je na Novom Zelandu zima, i dalje previsoke za njega, pa je dehidrirao.

Veterinari zoološkog vrta u Velingtonu prebacili su ga u kadi punoj leda do zoološkog vrta na operaciju.

Veterinarka Lisa Argila rekla je da je pingvin loše, ali da je imao snage da se opire dok su ga uspavljivali.

Četvorosatnom operacijom u petak su pokušali da mu raščiste disajne putove, a u subotu izvaditi pijesak iz želuca.

Na žalost, nisu uspjeli sve izvaditi, pa će Vesela Stopala ponovno pod nož. Pingvin je od pijeska dobio i čireve na očima, pa mu ih mažu antibiotskim mastima.

Njegova budućnost je trenutno neizvjesna, a Argilla kaže da bi bilo nevjerojatno da se oporavi.

"U dilemi smo. Nema načina da ga vratimo na Antarktik u ovo doba godine, moramo da idemo dan po dan", rekao je Peter Simpson iz Kancelarije za zaštitu.

Na Antarktiku je zima i 24-satni mrak. Simpson je za Dejli Mejl dodao da bi pingvina mogli pustiti natrag u more ako se oporavi, u nadi da će sam vratiti kući. Pingvin je star oko 10 mjeseci, teži 27 kilograma i visok je jedan metar.

Galerija

Bonus video: