Sve popularnije noćenje u zoo vrtovima: Oslušnite kako tigar hrče

Neki od najpoznatijih američkih zoo vrtova, od Filadelfije do Denvera, pružaju noćnim posjetiocima priliku da vide šta se dešava kada sunce zađe i kapije se zatvore.
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2011. 08:02h

Ljubiteljima životinja kojima nije dovoljno da posmatraju tigrove i gorile tokom dana, sve veći broj zooloških vrtova u Americi nudi daleko uzbudljivije iskustvo u vidu noćnih posjeta.

Neki od najpoznatijih američkih zoo vrtova, od Filadelfije do Denvera, pružaju noćnim posjetiocima priliku da vide šta se dešava kada sunce zađe i kapije se zatvore.

"Zoo vrt postaje samo vas", kaže Dženifer Lebovs, predstavnica vrta u Filadelfiji, koji raspolaže sa više od 1.300 životinja.

Posjetioci imaju jedinstvenu priliku da posmatraju životinje noću, kazala je ona za AP.

Zoo vrt u Filadelfiji je pokrenuo noćni program "Rika i hrkanje" prije 20 godina, a najpopularniji segment tog programa je spavanje u kućici na drvetu za djecu od pet do 12 godina.

Većina noćnih posjeta uključuje šetnju parkom tokom koje posjetioci osluškuju neobične zvuke i posmatraju životinje dok spavaju ili su aktivne.

Programom su, takođe, predviđeni užina i doručak.

"Veoma je zanimljivo biti u zoo vrtu kada nema uobičajene vreve i buke", kaže Trejsi Paterson iz zoo vrta u Denveru koji je uveo noćni program 1998. godine.

Sa blizu 4.000 životinja i 700 različitih vrsta, zoo vrt u Denveru privlači blizu dva miliona posjetilaca godišnje.

"Stvari koje čujete i vidite u zoo vrtu tokom noći su sasvim drugačije", navela je Paterson

Tokom dvočasovne šetnje vrtom, pos.etioci imaju na raspolaganju binokular za noćno posmatranje kako bi mogli da prate noćne životinje poput sova.

Gosti njujorškog zoo vrta, koji tek odnedavno ima noćni program, pripremaju doručak za papagaje, medvede, pume i kojote, a zatim, sljedećeg jutra, posmatraju čuvare dok hrane životinje.

Djeca posebno vole ovu vrstu posjeta.

"Rijetko se dešava da zovemo roditelje da dođu po dijete usred noći", kaže Paterson.

Sve veća popularnost ovih programa podstakla je zoo vrtove da još više obogati svoju noćne posjete.

Profit ostvaren na ovaj način - karta za noćnu turu kreće se od 45 do 75 dolara po osobi - koristi se za poboljšanje i unapređenje zoo vrtova.

Galerija

Bonus video: