UN zabrinute zbog torture nad pritvorenima u Bahreinu

Šamdasani je novinarima u Ženevi kazala da je Pilaj pozvala Bahrein da istraži pomenute navode
0 komentar(a)
Behrein, Foto: Msnbc.msn.com
Behrein, Foto: Msnbc.msn.com
Ažurirano: 24.06.2011. 13:56h

Kancelarija UN za ljudska prava izrazila je danas zabrinutost zbog izvještaja da su opozicioni aktivisti u Bahreinu izloženi torturi u pritvoru.Ravina Šamdasani, portparolka visoke komesarke Navi Pilaj, rekla je da UN raspolažu informacijama da su neki pritvorenici surovo pretučeni pošto su osuđeni na zatvorske kazne, a vjeruje se da je četvoro umrlo od posljedica torture.

Šamdasani je novinarima u Ženevi kazala da je Pilaj pozvala Bahrein da istraži pomenute navode.Portparolka je dodala da će, ako to Bahrein ne učini, UN pokrenuti međunarodnu istragu.

Portparolka Kancelarije UN za ljudska prava takođe je izrazila zabrinutost svjetske organizacije zbog navoda da su optuženicima pred bahreinskim Sudom za nacionalnu bezbjednost, koji je u nadležnosti vojske, bili uskraćeni branioci.Bahrein već mjesecima potresaju antivladini protesti, u kojima većinski šiiti traže veća prava i slobode u državi koju već 200 godina vodi sunitska dinastija. Tokom protesta je ubijeno više od 30 ljudi, a stotine su pritvorene.

Bonus video: