Šteta od zemljotresa i cunamija u Japanu 147 milijardi eura

U procjenu nisu uključeni indirektni troškovi katasrofe, koji su nastali izostankom proizvodnje privrede.
99 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2011. 07:59h

Japanska vlada je procijenila da šteta koja je pričinjena u zemljotresu i cunamiju koji su tu zemlju pogodili 11. marta ove godine iznosi 147 milijardi eura.

Prilikom procjene, Vlada Japana je u obzir uzela šteta načinjena na kućama, fabrikama i infrastrukturi zemlje.

Do sada je vlada štetu procjenjivala između 139 do 217 milijardi eura, cifra od 147 milijardi eura dobijena je na osnovu podataka o šteti u pogođenim regionima, posebno u prefekturama Mijagi, Ivate i Fukušima.

U procjenu nisu uključeni indirektni troškovi katasrofe, koji su nastali izostankom proizvodnje privrede, a nisu uključeni troškovi koji su nastali usljed nuklearne katastrofe u Fukušimi.

Samo šteta pričinjena na zgradama iznosi oko 90 milijardi eura. Šteta po saobraćajnu infrastrukturu i plovne puteve procjenjuje se na 19 milijardi eura, a po poljoprivredu i šumarstvo, kao i akva farme na oko 17 milijardi eura, saopštila je japanska vlada.

Popravke na sistemima za vodosnabdijevanje i gasovodima, prema procjeni vlade, koštaće oko 10 milijardi eura.

Japan je 11. marta potresao zemljotres jačine od 9 stepeni Rihtera, a zatim je sjever zemlje pogodio cunami od oko 14 metara visine.

Više od 23.000 ljudi je poginulo ili nestalo. Zemljotres i cunami izazvali su teška oštećenja na nuklearnoj elektrani Fukušima Daići, iz koje od tada ističe radioaktivni materijal.

Oko 100.000 kuća je potpuno razoreno, a oko pola miliona zgrada oštećeno.

Bonus video: