Grupa iz Lime odbacila mogućnost upotrebe sile protiv Madura

SAD su juče ponovile podršku Gvaidu i saopštile da ne isključuju nijednu opciju protiv predsjednika Venecuele
1452 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka Grupe iz Lime, Foto: Reuters
Sa sastanka Grupe iz Lime, Foto: Reuters

Grupa iz Lime ocijenila je da je humanitarna situacija u Venecueli ozbiljna, ali je odbacila mogućnost upotrebe sile u rješavanju krize i protiv predsjednika Nikolasa Madura.

Članice Grupe iz Lime ponovile su svoj stav da građani Venecuele moraju sami da sprovedu demokratsku tranziciju.

Kako se navodi u zajedničkoj deklaraciji, tranzicija se mora sprovesti u ustavnim okvirima i u skladu sa međunarodnim pravom, "uz podršku političkih i diplomatskih sredstava i bez ikakve upotrebe sile".

U Bogoti je juče održan sastanak Grupe iz Lime posvećen situaciji u Venecueli. Na sastanku su bili i lider opozicije Huan Gvaido, koji ima podršku Vašingtona, i američki potpredsjednik Majk Pens.

SAD su juče ponovile podršku Gvaidu i saopštile da ne isključuju nijednu opciju protiv predsjednika Venecuele.

Sastanak Grupe iz Lime je zakazan poslije rastućih tenzija i incidenata na granici Venecuele s Kolumbijom i Brazilu zbog humanitarne pomoći Venecueli čemu se protivi Maduro.

Grupa iz Lime, čije zemlje podržavaju Gvaida za samoproglašenog privremenog predsjednika Venecuele, prošle godine je odbacila izborne rezultate u Venecueli prema kojima je pobijedio Nikolas Maduro.

U toj grupi se nalazi 14 zemalja - Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru, Gvajana, Sveta Lucija i Kanada.

Bonus video: