Oslobođen kineski umjetnik i aktivista Ai Veivei

Otvoreni kritičar stanja ljudskih prava u Kini Ai Vejvej je u aprilu uhapšen nakon što je sletio u Peking
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2011. 15:50h

Kineski umjetnik i aktivista Ai Veivei je oslobođen, javlja BBC.

On je pušten uz kauciju nakon što je priznao krivicu povodom utaje poreza, javila je državna agencija Ksinhua. Njegova porodica je rekla BBC-u da ne zna ništa o njegovom navodnom puštanju.

Otvoreni kritičar stanja ljudskih prava u Kini Ai Veivei je u aprilu uhapšen nakon što je sletio u Peking da bi prešao u avion za Hong Kong. Iz Pekinga tvrde da je umjetnik utajio porez i uništio dokaze dok oni koji ga podržavaju tvrde da je njegov aktivizam motiv za optužbe.

Ai Vejvej je međunarodno prepoznat ranih 1980-tih

Agencija Ksinhua javila je da je 54-godišnjak - koji, kako su rekli, pati od "hroničnih bolesti" - ponudio da plati utajeni porez i da je pušten zbog "dobrog stava u priznavanju svojih zločina".

Nije zbog ljudskih prava!

Policija je rekla da je Beijing Fake Cultural Development Ltd, kompanija koja se bavi finansijskim dijelom karijere Ai Veivei izbjegla "ogroman iznos poreza i namjerno uništila dokumenta računa", javlja Ksinhua.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova prethodno je saopštilo da je Ai Veivei pod istragom za "ekonomski zločin". Takođe su tvrdili da njegov slučaj "nema ništa sa ljudskim pravima ili slobodom izražavanja".

Ai Veivei je međunarodno prepoznat ranih 1980-tih zahvaljujući njegovim skulpturama.

Bonus video: