Drugi dan sukoba u Belfastu, troje ranjenih

Policija je upotrijebila šok bombe, a, prema navodima medija, dovezla je i dva vodena topa, ali ih nije upotrijebila
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2011. 15:55h

Jedan fotograf je ranjen u nogu, a dvije osobe su zadobile opekotine u sukobima protestanta i katolika u Belfastu, gdje nasilje traje drugu noć za redom.

Policija je saopštila da je oko 700 ljudi bacalo "Molotovljeve koktele" u gradskoj četvrti Njutonards, noć nakon što su dvije osobe zadobile povrede od vatrenog oružja u neredima u prijestonici Sjeverne Irske.

Jedan napadač je ranio fotografa u nogu, rekao je očevidac agenciji Rojters, a policija je pozvala sve novinare i snimatelje da se drže van te oblasti "radi sopstvene bezbjednosti".

Policija je pozvala sve novinare i snimatelje da se drže van te oblasti

Druge dvije povrijeđene osobe zadobile su opekotine, saopštila je policija.

Policija je upotrijebila šok bombe,a prema navodima medija, dovezla je i dva vodena topa, ali ih nije upotrijebila.

Dan ranije, tokom sukoba više stotina protestanata i katolika u četvrti u kojoj, uglavnom, žive katolici, u većinski protestantskom istočnom dijelu Belfasta, čula se pucnajva, a u nasilju su ranjene dvije osobe.

Nasilje, koje su lokalni političari opisali kao najžešće u toj oblasti tokom prethodne decenije, izbilo je na početku "sezone marševa" u Sjevernoj Irskoj.

Nasilje, koje su lokalni političari opisali kao najžešće u toj oblasti, izbilo je na početku "sezone marševa"

Protestanti tada održavaju parade koje obično izazovu nasilne proteste katolika.

U Sjevernoj Irskoj tri decenije su trajali sukobi lojalista, uglavnom protestanata, koji su željeli da ostanu u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva, i republikanaca, uglavnom katolika, koji su za ujedinjenu Irsku.

Nasilje, u kome je stradalo oko 3.500 ljudi, okončano je mirovnim sporazumom 1998. godine, koji je omogućio podjelu vlasti između protestantskih i katoličkih partija.

Galerija

Bonus video: