U Brazilu, u 114. godini, umrla najstarija osoba na svijetu

Prema Ginisu, najstarija osoba koja je ikad živjela, bila je Žan Kalment Luis, koja je umrla u Francuskoj, u 122. godini života.
53 pregleda 0 komentar(a)
Maria Gomes Valentim, Foto: Cnn.com
Maria Gomes Valentim, Foto: Cnn.com
Ažurirano: 22.06.2011. 07:21h

Žena iz Brazila koja je, prema Ginisu, najstarija osoba na svijetu, umrla je u utorak, u 114. godini, prenosi CNN. Maria Gomes Valentim rođena je 1896. u Karangoli, gradu na jugoistoku Brazila, gdje je živjela cijelog života. Uskoro je trebaloda proslavi 115. rođendan.Prema navodima Grupe za gerontološka istraživanja, koja prati stanja najstarijih ljudi u svijetu, Valentim je umrla od upale pluća.Njenom smrću, titula najstarije osobe vraćena je Besi Kuper iz Džordžije, koja, prema Ginisu, ima 114 godina i 229 dana.Valentim se udala 1913, a 1946. je ostala udovica. Sa mužem je rodila jednog sina, četvoro unučadi, sedam praunučadi i pet pra-pra-unučadi. Svoj dug život, prenosi CNN, duguje zdravoj hrani, koja je uključivala kafu, hljeb, voće, mlijeko sa lanom i povremeno čašu vina.

Brazilka Valentim je, prema Ginisovoj knjizi rekorda, bila prva osoba koja je dobila zvanično priznanje koje se dodjeljuje osobama starijim od 110 godina. Na svijetu je trenutno manje od 90 takvih osoba, navodi CNN. Prema Ginisu, najstarija osoba koja je ikad živjela, bila je Žan Kalment Luis, koja je umrla u Francuskoj, u 122. godini života.

Bonus video: