Policija uhapsila šefa jednog od najjačih kartela u Meksiku

Narko-kartel Familija jedan je od sedam najjačih meksičkih klanova organizovanog kriminala
63 pregleda 0 komentar(a)
meksiko, Foto: Trendsupdates.com
meksiko, Foto: Trendsupdates.com
Ažurirano: 22.06.2011. 07:06h

Meksička policija uhapsila je jednog od najtraženijih kriminalaca, šefa narko-kartela "Familija" Hozea de Hezusa Mendesa zvanog El Chango, saopštio je danas portparol vlade zadužen za bezbjednost Alehandro Poire, a prenose agencije.

"Federalna vlada uhapsila je u Akvaskalijentesu, glavnog vođu (Familije) Hozea Hezusa Mendesa", rekao je Poire obraćajući se novinarima ispred predsjedničke rezidencije.

"Tim hapšenjem uništena je čitava komandna struktura tog kartela", dodao je on.

Meksička policija je još u decembru nanijela težak udarac tom kartelu kada je u sukobu sa pripadnicima te kriminalne grupe ubila jednog od dvojice šefova Nazarija Morena. U tom sukobu je stradalo i pet policajaca.

Meksički predsjednik Felipe Kalderon pozdravio je na svojoj stranici na Tviteru, prije Poireovog obraćanja novinarima, "težak udarac" koje su vlasti zadale organizovanom kriminalu.

"To je veliki udarac federalne policije organizovanom kriminalu. Jedan od najtraženijih kriminalaca je uhapšen. Čestitam", napisao je predsjednik.

Narko-kartel Familija jedan je od sedam najjačih meksičkih klanova organizovanog kriminala. Njeno sjedište je istočni dio države Mičoakan gdje ratuje sa rivalskom bandom Zetas.

U Meksiku je od kraja 2006. godine u međusobnim sukobima narko-kartela oko prevlasti u švercu narkoticima poginulo 37.000 ljudi, uprkos tome što je borba protiv organizovanog kriminala i droge jedan od prioriteta predsjednika Kalderona koji je u tom cilj prije nekoliko godina rasporedio 50.000 pripadnika vojske u najosjetljivije djelove zemlje.

Familija za koju se smatra da je prvi proizvođač sintetičke droge na meksičkom tržištu, "nevjerovatno je sofisticirana i brutalna" organizacija, navodi američki FBI koji je u uhapsio više od 300 članova te grupe na teritoriji SAD.

Bonus video: