Sredovječnu ženu vezali, svukli i tjerali je da ide kroz selo

„Prije nego što sam shvatila što se dešava zavezali su mi ruke, grubo izgurali na seoski put, vrijeđali i par puta bacili na tlo“, rekla je
83 pregleda 0 komentar(a)
bibi, Foto: BBC
bibi, Foto: BBC
Ažurirano: 21.06.2011. 19:53h

Policija u Pakistanu je ranije ovog mjeseca uhapsila dva muškarca zato što su jednu srednjovječnu ženu skinuli i natjerali da naga šeta selom, nakon što je jedan od počinitelja optužio njenog sina da je imao neprimjeren odnos sa njegovom suprugom.

BBC je poslao svog reportera na sjever zemlje – gdje se incident desio – kako bi otkrio više o slučaju koji je šokirao većinu Pakistanaca.

„Tog dana, nisam ni pomislila da nešto nije u redu“, počela je priču Šahnaz Bibi iz svog doma u mjestu Nilor Bala.

„U jednom trenutku čula sam muškarce kako razbijaju ulazna vrata, vikali su“, priča Bibi. „Pitali su mog 11-ogodišnjeg sina gdje sam i on im je, naravno, rekao“.

Niko nije prišao da pomogne

Četiri muškarca, naoružana pištoljima i puškama, upala su u njenu sobu. Ona ih sve zna kao članove jedne porodice, i kao komšije.

„Prije svega ovoga, bila sam siromašna, ali sam imala život vrijedan poštovanja, bila sam sretna. Ali posle ovoga, moj život je uništen“

„Prije nego što sam shvatila što se dešava zavezali su mi ruke, grubo izgurali na seoski put, vrijeđali i par puta bacili na tlo“, rekla je.

„Odvukli su me do jedne otvorene bašte. Sa mene su, tu, strgnuli svu robu. Cio sat su me vukli i šetali golu“.

Šahnaz Bibi tvrdi da je ubrzo cijelo selo posmatralo situaciju.

„Muškarci, žene i djeca, svi su bili tu, ali niko nije prišao da pomogne. Čak niko nije pokušao da me pokrije“, rekla je.

Jedan od muškaraca je držao pušku i poručio da će ubiti bilo koga ko pokuša da joj priđe.

„Između zlostavljanja, guranja i šetanja, muškarci su mi govorili da je moj sin imao aferu sa jednom djevojkom iz njihove porodice. Nisam o tome ništa znala“.

Htjeli su da je ponize

Sve što je Bibi znala prije napada je da se jedna žena iz sela razvodi, ali ne i da je njen sin razlog za razvod.

Policija je saopštila da su mještani raspravljali da li treba da odobre razvod, i da je odmah nakon sastanka nekoliko muškaraca pojurilo ka domu Šahnaz Bibi.

„Znate, ni jedna jedina osoba nije prijavila incident“, razočarano priča Bibi

Bibi smatra da su mogli da odu i prijave njenog sina policiji, ali da su „samo željeli da me ponize“.

Dok je o tome govorila, Bibi je briznula u plač i nastavila da priča šta se desilo nakon što su je pustili.

„Moj sin i ja smo oboje plakali i potrčali ka šumi izvan sela. Bila sam previše posramljena da bih otišla kući, pa sam spavala u šumi“, rekla je. „Nismo imali novca, pa sam ubijedila jednog vozača da nas odveze što dalje“.

Kazna nije utjeha

Tri dana kasnije vratila se kako bi razgovarala sa policijom.

„Znate, ni jedna jedina osoba nije prijavila incident“, razočarano priča Bibi.

„Policija je registrovala naš slučaj, i zahvaljujući njima neki muškarci su u zatvoru, dok su ostali još uvijek u bjekstvu. Ja sam baš prestravljena; bilo ko od njih ili njihovih rođaka bi mogao da me ubije zato što sam ih prijavila“.

Nije neuobičajno da u Pakistanu žena postane meta zbog zločina koji su navodno počinili članovi njene porodice. BBC piše i o velikom broju sukoba koji su riješeni tako što su one posute kiselinom, unakažene, silovane ili čak ubijene.

U pakistanskom krivičnom zakonu postoji zakon koji se odnosi baš na Bibinu situaciju. Za to krivično djelo predviđena je smartna ili kazna doživotne robije.

„Želim da budu kažnjeni, iako mi to neće previše pomoći“, rekla je Bibi.

„Prije svega ovoga, bila sam siromašna, ali sam imala život vrijedan poštovanja, bila sam sretna. Ali posle ovoga, moj život je uništen“.

Bonus video: