Pobjegla od smrti: Sohana (9) oteta i prisiljena na samoubilački napad

Djevojčica je ispričala da su je otele dvije žene, i prisilile je da uđe u automobil u kojem su bila dva muškarca
0 komentar(a)
Sohana Javed, Foto: Reuters
Sohana Javed, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2011. 09:21h

Sohana Javed (9) oteta je prije nekoliko dana iz svog doma u Pešavaru, odakle je odvedena u područje blizu granice sa Avganistanom, gdje je, kako navodi policija, planirano da bude iskorištena za vojni napad.

Otmičari su, svjedoči djevojčica koja je uspjela da pobjegne, prisilili Sohanu da nosi samoubilački prsluk sa eksplozivom.

BBC prenosi da je ona uspjela da skine prsluk sa sebe i pobjegne od sigurne smrti.

Samoubilački napadi u kojima su akteri djevojke su rijetkost. Ali, vojska u Paksitanu često regrutuje dječake. Sohana je svoju priču ispričala na konferenciji za novinare koju je organizovala policija u ponedjeljak. S druge strane, vlasti u Pešavaru kažu da im nije prijavljen slučaj nestanka djevojčice, kao i da nisu identifikovali osobu koja se zove Sohana Javed, prenosi agencija Associated Press (AP).

Djevojčica je na konferenciji ispričala da su je otele dvije žene, i prisilile je da uđe u automobil u kojem su bila dva muškarca. Jedan otmičar joj je, prenosi BBC, stavio maramicu preko usta, nakon čega je izgubila svijest.

Kada se probudila i počela da plače, jedna žena joj je ponudila keks. Sohana je ispričala da je nakon toga ponovo ostala bez svijesti.

Sljedećeg jutra su je, kako je rekla, natjerali da obuče samoubilački prsluk.

Prema službenim zabilješkama policije, u prsluku se nalazilo 9 kilograma eksploziva, prenosi AP. Pretpostavlja se da je trebalo da bude aktiviran daljinskim putem.

Otmičari su Sohanu, kako je ispričala, odveli izvan Timergara, do jednog paravojnog punkta, kada je djevojčica, kada su bili blizu kontrolne tačke počela da viče i skinula prsluk sa sebe.

Policija traga za otmičarima.

Bonus video: