Ben Ali i njegova supruga u odsustvu osuđeni na 35 godina zatvora

Ben Ali je pobjegao 14. januara u Saudijsku Arabiju suočen sa opštenarodnim buntom i zahtjevima da podnese ostavku poslije 23 godine na vlasti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2011. 07:16h

Sud je u odsutnosti bivšeg predsjednika Tunisa Zinu el Abidinu Benu Aliju (75) i njegovu suprugu Lejlu (54) osudio na 35 godina zatvora, prenosi BBC.

Oni su osuđeni za krađu i nezakonito prisvajanje novaca i nakita, kao i za nezakonito posjedovanje droge i oružja.

Ben Ali i njegova žena će morati da plate kaznu od 91 milion tuniških dinara, odnosno 65,6 miliona dolara.

Njihov advokat je kazao da je presuda politički motivisana i nazvao je "vicem".

Dopisnik BBC-a iz Tunisa navodi da Saudijska Arabija vjerovatno neće pristati na izručenje Ben Alija i njegove žene.

Ben Ali je pobjegao 14. januara u Saudijsku Arabiju suočen sa opštenarodnim buntom i zahtjevima da podnese ostavku poslije 23 godine na vlasti.

Protiv njega i njegovih saradnika vode se ukupno 93 istrage, prenijele su agencije.

Advokat Ben Alija ranije je saopštio da njegov klijent "energično odbacuje" sve optužbe, tvrdeći da nikada nije posjedovao velike sume novca za koje se tvrdi da su nađene u njegovoj kancelariji, a da je oružje dobijao na poklon od drugih šefova država.

Svrgnuti predsjednik Tunisa Ben Ali izjavio je da sudski proces protiv njega, koji je počeo u ponedjeljak, predstavlja "sramnu maskaradu", saopštio je njegov advokat.

Ben Alijev francuski advokat prenio je javnosti izjavu svog klijenta, koja je prva javna izjava bivšeg predsjednika Tunisa poslije masovnih demonstracija koje su pokrenule proteste i u drugim arapskim zemljama.

Ben Ali je negirao da je pobjegao iz Tunisa, rekavši da je otišao da bi izbjegao "bratoubilačke i krvave sukobe" među Tunižanima.

Bonus video: