Ben Ali tvrdi da nije namjeravao da napusti Tunis

Ben Ali (74) negirao je da je pobjegao iz Tunisa, rekavši da je otišao da bi izbjegao "bratoubilačke i krvave sukobe" među Tunižanima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2011. 20:11h

Svrgnuti predsjednik Tunisa Zin el-Abidin Ben Ali izjavio je danas da nije namjeravao da napusti zemlju i da su ga piloti aviona, kojim je odletio u Saudijsku Arabiju da bi zbrinuo porodicu, prevarili i ostavili tamo.

U saopštenju, koje su danas objavili njegovi advokati, Ben Ali je negirao optužbe da je naredio bezbjednosnim snagama da otvore vatru na demonstrante koji su tražili njegov odlazak sa vlasti, prenijela je agencija Rojters.

Ben Ali je rekao da je avionom želio da prebaci porodicu u Džedu, gdje bi bili na sigurnom i da je potom namjeravao odmah da se vrati u zemlju, ali da je avion napustio Saudijsku Arabiju bez njega, ignorišući instrukcije koje im je dao.

Ben Ali, kojem je suđenje u odsustvu počelo danas u Tunisu, prethodno je odbacio optužbe za nezakonito posjedovanje droge, novca, nakita i oružja.

On je naveo da je oružje dobio na poklon od šefova država koji su dolazili u posjetu Tunisu, a da je nakit na poklon od stranih zvaničnika dobila njegova supruga Lejla Trabelsi.

Ben Ali je napustio zemlju 14. januara, poslije protesta koji su započeli u decembru prošle godine, okončavši na taj način vladavinu dugu 23 godine.

Počelo suđenje zbačenom tuniskom predsjedniku >>>

Bonus video: