Počelo suđenje zbačenom tuniskom predsjedniku

Svrgnuti predsjednik Tunisa Ben Ali izjavio je da sudski proces protiv njega, predstavlja "sramnu maskaradu"
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2011. 11:13h

U Tunisu je počelo suđenje u odsustvu bivšem tuniskom predsjedniku Zinu el Abidinu Benu Aliju, prvom svrgnutom šefu države u talasu pobuna u arapskim zemljama početkom godine, koji je optužen za pljačku zemlje i druga krivična djela.

Ben Ali, koji je optužen i za brojna ubistva, zloubotrebu vlasti, ilegalnu trgovinu starinama, oružjem i drogom, kao i za pranje novca, pobjegao je 14. januara u Saudijsku Arabiju suočen sa opštenarodnim buntom i zahtjevima da podnese ostavku poslije 23 godine na vlasti. Protiv njega i njegovih saradnika vode se ukupno 93 istrage, prenijele su agencije.

Protiv Ben Alijeve porodice i bivših ministara vodi se, međutim, više paralelnih istraga, među kojima i one za ubistva, zloubotrebu vlasti, ilegalnu trgovinu starinama i pranje novca

Svrgnuti predsjednik Tunisa Ben Ali izjavio je da sudski proces protiv njega, koji je počeo danas, predstavlja "sramnu maskaradu", saopštio je njegov advokat.

Ben Alijev francuski advokat prenio je javnosti izjavu svog klijenta, koja je prva javna izjava bivšeg predsjednika Tunisa poslije masovnih demonstracija koje su pokrenule proteste i u drugim arapskim zemljama.

Ben Ali (74) negirao je da je pobjegao iz Tunisa, rekavši da je otišao da bi izbjegao "bratoubilačke i krvave sukobe" među Tunižanima.

Vlasti Tunisa sude danas Ben Aliju i zbog korupcije i posjedovanja droge i oružja pošto je u predsjedničkoj palati pronađeno 27 miliona dolara u gotovinskom novcu, oružje i skoro dva kilograma narkotika, uglavnom kanabisa.

Ukoliko bude osuđen, Ben Aliju prijeti kazna od pet do 20 godina zatvora za svaku optužbu.

Protiv Ben Alijeve porodice i bivših ministara vodi se, međutim, više paralelnih istraga, među kojima i one za ubistva, zloubotrebu vlasti, ilegalnu trgovinu starinama i pranje novca.

Za ozbiljnije optužbe - ugrožavanje državne bezbjednosti i ubistva, Ben Aliju će biti suđeno u narednim procesima.

Bonus video: