Izrael: Dozvola za proširenje gradnje u Istočnom Jerusalimu

Evropska unija je u više navrata kritikovala izraelsku politiku naseljavanja Istočnog Jerusalima
67 pregleda 0 komentar(a)
Istočni Jerusalim, Foto: Ericyoungonline.wordpress.com
Istočni Jerusalim, Foto: Ericyoungonline.wordpress.com
Ažurirano: 19.06.2011. 19:13h

Izraelska vlada odobrila je proširenje za oko 2.000 domova u jednom naseljeničkom jevrejskom kvartu u istočnom djelu Jerusalima.Ta najava se podudara sa upravo održanim sastankom u Jerusalimu između izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton."Komisija za planiranje i urbanizam u Jerusalimu dozvolila je proširenje za oko 2.000 stanova u kvartu Ramat Šlomo", navodi se u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova.

"Na taj način, u svakom od 2.000 stanova moći će da bude izgrađena dodatna soba. Time ćemo izaći u susret potrebama mnogobrojnih porodica koje u tom kvartu imaju stambenih problema", dodaje se u tekstu.Izgradnja stambenog kompleksa Ramat Šlomo u Istočnom Jerusalimu izazvala je diplomatsku krizu između Izraela i SAD u martu 2010., kada je vlada Benjamina Netanjahua najavila početak izgradnje 1.600 stanova u tom kvartu, u trenutku kada se u posjeti zemlji nalazio američki potpredsjednik Džo Bajden.Evropska unija je u više navrata kritikovala izraelsku politiku naseljavanja Istočnog Jerusalima podsjećajući da su "nelegalna naselja u suprotnosti sa međunarodnim pravom".Od osvajanja u junu 1967. godine Istočnog Jerusalima dijela grada koji je sa 270.000 Palestinaca, većinski naseljen arapskim stanovništvom, Izrael je u tom dijelu izgradio desetak naseljeničkih kvartova gdje sada živi oko 200.000 Izraelaca.

Izraelske vlasti su osim toga Jerusalim proglasile svojom "vječnom i nedjeljivom" prijestonicom.Međunarodna zajednica nikada nije priznala tu aneksiju i smatra istočni deo Jerusalima okupiranom teritorijom.

Palestinci s druge strane, žele da glavni grad njihove buduće države bude upravo Istočni Jerusalim.

Bonus video: