Bivši predsjednik Tunisa odbacuje optužbe

Ben Ali je pobjegao u Saudijsku Arabiju kada je svrgnut s vlasti u narodnoj pobuni 14. januara.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2011. 11:26h

Svrgnuti tuniski predsjednik Zin El Abidin Ben Ali odbacio je sve optužbe protiv njega uoči početka sudskog procesa u Tunisu koji će se voditi bez njegovog prisustva, prenio je danas njegov libanski advokat.

Ben Ali je pobjegao u Saudijsku Arabiju kada je svrgnut s vlasti u narodnoj pobuni 14. januara.

U ponedjeljak se u Tunisu otvara prvo u nizu suđenja koja će se voditi protiv bivšeg tuniskog šefa države, njegove supruge Leile Trabelesi i njegovih saradnika.

U ovom prvom procesu na sudu su samo Ben Ali i njegova supruga a sudi im se zbog prisvajanja velike sume novca, nakita, oružja i droge pronađenih u predsjedničkoj palati.

Ben Ali "žestoko osporava sve optužbe" i podvlači da nikad nije posjedovao sume novca koje sadašnje tuniske vlasti kažu da su našle u njegovoj kancelariji u predsjedničkoj palati, naveo je advokat u saopštenju.

Bivši tuniski predsjednik takođe odbacuje optužbe da je držao oružje i drogu.

"Oružje koje je navodno pronađeno su lovačke puške i pokloni dobijeni od šefova država tokom posjete Tunisu" , navodi se u saopštenju advokata i dodaje da je "sramna laž" da je bivši predsjednik držao drogu.

Ben Ali je pored toga izrazio nadu da će njegova zemlja "prevazići haos i mrak" koji su je zahvatili, kaže se u saopštenju.

Oko 300 ljudi je poginulo tokom prevrata u Tunisu u decembru i januaru koji je označio i početak narodnih pobuna u arapskom svijetu.

Bonus video: