Najveći kineski kolekcionar umjetničkih djela počeo kao prodavac torbi

Rođen 1963. u Šangaju u običnoj radničkoj porodici, Liu je napustio školu kada je imao 14 godina.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2011. 19:26h

Od mlađe generacije super bogataša, Liu Jikjan je najveći kineski kolekcionar umjetničkih djela, piše BBC.

Kineski mediji su mu dali nadimak „ekscentrični gospodin Liu” zato što na poslu nosi majice kratkih rukava i brije se samo povremeno, ali njegov poslovni stil ukazuje da je veoma sposoban.

Rođen 1963. u Šangaju u običnoj radničkoj porodici, Liu je napustio školu kada je imao 14 godina da bi pomagao majci u poslu pravljenja torbi.

U početku je pravio torbe koje je ona prodavala na uličnom štandu. Međutim, Liu je razradio način pravljenja torbi koje su bile jefitnije nego kod drugih uličnih prodavaca i na taj način je nadmudrio konkurenciju.

Osoba sa 10 hiljada juna

To je bio početak 1980-tih i prvih korijena prelaska Kine na kapitalizam. Pravljena su mala ali značajna bogatstva.

U to vrijeme je u Šangaju bila popularna fraza „postati osoba sa deset hiljada juana”. Prosječna zarada iznosila je tada iznosila 300 juana godišnje a ljudi koji su zarađivali 10.000 u Šangaju bili su sve ulični prodavci kao Liu.

On je sa 17. godina postao osoba sa 10.000 juana. Međutim, iako mu se bogatstvo uvećavalo, on i njegova porodica su i dalje jedva sastavljali kraj s krajem.

Njegovo bogatstvo je zasnovano na toj jedinoj transakciji

Njegov veliki uspon je nastupio kada je imao 27 godina i njegovo školovanje kroz praksu se konačno pokazalo kao korisno. Sreo je bivšeg školskog druga koji ga je upoznao sa kupovinom akcija.

Kupio je svoj prvi udio u jednoj kompaniji koja se nalazila blizu njegovog štanda sa torbama, tako da je znao sve o njima.

Akcije su koštale 100 juana, a za godinu se njihova vrijednost povećala na 10.000 juana. Na kraju je prodao svoj udio za više od dva miliona juana.

Njegovo bogatstvo je zasnovano na toj jedinoj transakciji. Investirao je profit u kompanije iz raznih industrijskih sektora, od kojih su sve brzo rasle.

Kolekcija osigurana na preko milijardu

Kolekciju umjetničkih djela pravi zajedno sa suprugom Vang Vej. Ona radi kao kustos i skoncentrisani su na kinsku umjetnost.

Kada su 60 njihovih kineskih slika i kaligrafija iz dinastije Song izložene u pekinškom umjetničkom muzeju Poli u decembru 2010, navodno su osigurane na deset milijardi juana (1,5 milijardi dolara).

Među najvrjednijima u kolekciji bila su dva rada iz dinastije Song (960-1279) i pet iz dinastije Juan (1271-1368).

Tokom kulturne revolucije mnoga drevna kineska umjetnička djela su uništena stoga su ona koja su preživjela izuzetno rijetka i vrijedna

U njoj je bila i drevna slika na kojoj su prikazane rijetke ptice, za koju se vjeruje da je jedina koju je naslikao car Huizong iz dinastije Song.

Tokom kulturne revolucije mnoga drevna kineska umjetnička djela su uništena stoga su ona koja su preživjela izuzetno rijetka i vrijedna.

Liu je u oktobru 2010, platio oko 11 miliona dolara za djelo iz dinastije King na izložbi u Hong Kongu.

Liu i njegova supruga planiraju da otvore sopstveni muzej u Šangaju, gdje će izložiti kompletnu kolekciju.

Bonus video: