Držao sina (21) u drvenoj kutiji veličine prenosnog WC-a jer je krao stoku

Porodica Dejvida Knelsena pripada menonitskoj zajednici kojih je na desetine u nepreglednoj ravnici istočne Bolovije
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2011. 14:56h

Nakon što je osam sedmica držao 21-godišnjeg sina u drvenoj kutiji sa malenim otvorom za glavu, Kanađanin Dejvid Knelsen je, zbog pritiska policije, bio prinuđen da ga pusti.

Sinu Johanu je namijenio kućni zatvor, ne veći od prenosnog, vanjskog WC-a, i smjestio ga u podrumu kuće, u Santa Kruzu, u Boliviji.

Dejvid je postupak obrazložio time da je njegov sin bio psihički bolestan i da je morao biti kažnjen jer je krao stoku.

Porodica Dejvida Knelsena pripada menonitskoj zajednici kojih je na desetine u nepreglednoj ravnici istočne Bolovije, na samo 50-tak kilometara od Santa Kruza. U njihovom svijetu vladaju drugačija pravila i važe druge vrijednosti. Menoniti su radikalna protestantska sekta, poput Amiša, osnovana u Holandiji u 16. vijeku.

Žive u kolonijama, vole poljoprivredu, a većina ih se bavi i mljekarstvom. Prodaju mlijeko, od čega većina i živi. Smatraju da ih tehnologija i moderno društvo udaljavaju od religije.

Mišljenja su da ako uvedete struju, sa strujom dolaze i televizori, a sa njima i uvjerenja koja ne žele da prihvate.

Stoga su lokalni mediji bili začuđeni što je Johanu bilo dozvoljeno da u drvenoj kutiji tokom skoro dvomjesečnog zatvora koristi mobilni telefon.

Govoreći iz drvene kutije, Johan je policiji pokazao boce pune urina i jastuke na kojima je spavao tokom skoro dva mjeseca zatvora.

"Otišao sam od kuće i kad sam se vratio, bili su ljuti na mene. Vezali su me i tu sam proveo osam nedjelja", ispričao je on policiji.

"Tu sam i jeo i spavao. Tu sam se i kupao, i pio vodu".

Policija je pokušala da uvjeri Johanovog oca da ga pusti iz drvene kutije. Tužioci su kazali da je zaključavanje ljudi protivzakonito.

"Mladić je psihički i fizički maltretiran. To je kršenje bolivijskih zakona", naveo je jedan advokat.

Galerija

Bonus video: