KRAJ RATA?

SAD i talibani pregovaraju o okončanju rata?

„U toku su mirovni pregovori sa talibanima. Strane snage, posebno Sjedinjene Američke Države, nastavljaju te pregovore“, rekao je Karzai juče u Kabulu
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 10:15h

Sjedinjene Američke Države su u kontaktu sa talibanima povodom mogućeg okončanja gotovo desetogodišnjeg rata u toj državi, rekao je juče predsjednik Avganistana Hamid Karzai, u prvoj zvaničnoj potvrdi učešća SAD u pregovorima.

Karzai je kazao da inicijativa Avganistana za mirovne pregovore još nije dostigla stadijum u kojem se vlada i pobunjenici sastaju, ali da su njihovi predstavnici u kontaktu.

„U toku su mirovni pregovori sa talibanima. Strane snage, posebno Sjedinjene Američke Države, nastavljaju te pregovore“, rekao je Karzai juče u Kabulu.

„Mirovni pregovori između avganistanske vlade i pokreta talibana još nisu zasnovani na određenoj agendi ili fizičkim susretima, uspostavljeni su kontakti.”

Dug put do rješenja

Početkom juna, američki ministar odbrane Robert Gejts je rekao da bi do kraja ove godine moglo doći do političkih pregovora sa talibanima.

Povodom Karzaijevog saopštenja, BBC navodi da su u pitanju samo kontakti i da se ne može govororiti o bilo kakvim značajnim pregovorima

Nekoliko sati nakon njegovog govora, bombaši samoubice su napali policijsku stanicu u centru Kabula i ubili devet osoba, javila je agencija Asošiejtid pres.

Napad, koji se dogodio samo nekoliko blokova od Karzaijeve palate, pokazuje da predstoji dug put do političkog rješenja dok predsjednik SAD Barak Obama razmatra da u julu počne povlačenje vojnika iz Avganistana, piše AP.

Napadi u avganistanskoj prijestonici su relativno rijetki, iako se nasilje pojačalo od ubistva Osame bin Ladena 2. maja u napadu američkih komandosa na njegovo skrovište u Pakistanu i početka proljećnje ofanzive talibana.

100.000 američkih vojnika

Kabul je jedna od sedam oblasti koje bi u julu trebalo da počnu da predaju vlast avganistanskih snagama bezbjednosti – u okviru napora NATO da počne sa prebacivanjem odgovornosti uoči povlačenja iz te države, planiranog za 2014. godinu.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je u petak podijelio na dvoje listu sankcija UN za talibane i pripadnike Al kaide, što bi moglo pomoći da se talibani uvedu u mirovne pregovore, piše Rojters.

Talibani su vladali Avganistanom pet godina i pružali utočište Al Kaidi prije nego što su zbačeni u invaziji na čelu sa SAD krajem 2001.

SAD imaju oko sto hiljada vojnika u Avganistanu. Kada je Obama poslao dodatnih 30 hiljada krajem 2009, naglasio je da će neki početi da se vraćaju kući u julu.

Portparol Stejt departmenta Mark Toner je rekao samo da SAD „dosljedno podržavaju mirovni proces koji predvode Avganistanci.”

„U protekle dvije nedjelje, odredili smo naše crvene linije za talibane: Moraju se odreći nasilja, moraju raskinuti savez sa Al Kaidom i poštovati ustav Avganistana”, rekao je Toner.

BBC: Talibani ublažavaju stav

„To je cijena za postizanje političkog rješenja i okončanja vojnih akcija koje ciljaju njihovo rukovodstvo i desetkuju njihove redove”.

Povodom Karzaijevog saopštenja, BBC navodi da su u pitanju samo kontakti i da se ne može govororiti o bilo kakvim značajnim pregovorima. Brzi rezultati su malo vjerovatni i NATO, vlada Avganistana i sami talibani očekuju još jedno ljeto žestokih sukoba, a možda i mnoga sljedeća.

U slučaju da je Karzai u pravu, promijenila se jedna bitna stvar - talibani su uvijek javno govorili da neće pregovarati dok strani vojnici ne napuste Avganistan. Izgleda da počinju da ublažavaju taj stav, ocjenjuje BBC.