NATO ponovo gađao libijske pobunjenike

U napadu niko nije poginuo, ali je uništeno šest vozila sa protivavionskim topovima
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2011. 08:49h

NATO snage su, izgleda, greškom izvele napad na libijske pobunjenike, blizu grada Adždabija, pri čemu je ranjeno najmanje 16 ljudi, dok se u prijestonici Tripoliju i dalje mogu čuti eksplozije i pucnjava.

Portparol pobunjenika u Adždabiji Farag al-Mograbi izjavio je da se jučerašnji napad desio blizu sela Amrer Gabs, oko 30 kilometara sjeverozapadno od Adždabije i da je u pitanju, vjerovatno, bio "vazdušni napad NATO-a u kome je greškom pogođena ta lokacija".

"Istražujemo odakle je došao napad, da li je to bio napad NATO-a ili snaga (libijskog lidera Muamera) Gadafija", izjavio je Al-Mograbi agenciji Rojters.

U napadu niko nije poginuo, ali je uništeno šest vozila sa protivavionskim topovima

U napadu, prema njegovm riječima, niko nije poginuo, ali je uništeno šest vozila sa protivavionskim topovima.

Portparol NATO-a izjavio je da nemaju informacije o tom napadu.

Teško razlikovati pobunjeničke i Gadafijeve snage

Alijansa je ranije nekoliko puta greškom gađala pozicije pobunjenika, navodeći da je teško razlikovati pobunjeničke i Gadafijeve snage u pustinjama, gdje obje strane koriste slična vozila.

U libijskoj prijestonici tokom noći se čulo osam eksplozija u jugoistočnom i jugozapadnom dijelu grada, a prema izvještaju libijske državne televizije, NATO je gađao mete u distriktu Al-Ferdžan.

U jučerašnjem napadu NATO snaga uništen je hotel, vjerovatno prazan, u centralnoj oblasti Tripolija Venzrik, blizu administrativnih zgrada i prostorija državne televizije, prenio je AFP.

Pobunjenici su viđeni kako patroliraju ulicama mjesta Zavit Bagul, 20 kilometara od Zintana, a Gadafijeve snage su napustile pozicije oko tog sela, ostavljajući za sobom odjeću i municiju.

Bonus video: