Klinton: Gadafijeve snage koriste silovanje kao oruđe rata

"Uznemireni smo, takođe, zbog izvještaja da vlade širom Srednjeg istoka i sjeverne Afrike koriste seksualno nasilje da bi zastrašile i kaznile demonstrante"
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2011. 07:06h

Američka državna sekretar Hilari Klinton optužila je snage libijskog lidera Moamera Gadafija da koriste silovanje i nasilje prema ženama kao oruđe rata.

"SAD su duboko zabrinute izvještajima o raširenosti silovanja u Libiji", navodi se u saopštenju Stejt departmenta i dodaje da je Međunarodni krivični tribunal primio na znanje dokaze da su ta silovanja sistematska.

"Uznemireni smo, takođe, zbog izvještaja da vlade širom Srednjeg istoka i sjeverne Afrike koriste seksualno nasilje da bi zastrašile i kaznile demonstrante koji traže demokratske reforme", ističe se u saopštenju.

"Silovanje, psihičko zastrašivanje, seksualno maltretiranje, čak i takozvani testovi nevinosti, odigravaju se u zemljama širom tog regiona", tvrdi se u saopštenju.

Gadafijeve snage bezbjednosti i druge grupe u regionu nastoje da podijele narod, koristeći nasilje prema ženama i silovanje kao oruđe rata, što SAD najoštrije osuđuju, naglasila je Klintonova.

Bonus video: