Al Zavahri i zvanično postao prvi čovjek Al Kaide

Ovakva odluka saopštena je preko veb sajta koji je tijesno povezan sa Al Kaidom
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2011. 09:35h

Ajman al-Zavahri, dugogodišnji "čovjek broj dva" terorističke mreže Al Kaida, zvanično je postao njen vođa, naslijedivši na toj poziciji Osamu Bin Ladena, kojeg su početkom maja likvidirali američki komandosi u Pakistanu.

Ovakva odluka saopštena je danas preko jednog veb sajta koji je tijesno povezan sa Al Kaidom.

Ajman al-Zavahri bio je drugi čovjek al-Kaide u vrijeme Bin Ladena, a skriva se od atentata izvršenih prije gotovo deset godina u SAD-u. Njegova supruga, sin i dvije kćeri ubijeni su u američkim napadima na Kandahar 2001. godine.

Od tada, ovaj muškarac duge brade na brojnim je video snimcima poziva na "rat" protiv Zapada.

Al-Zavahri, koji će krajem nedjelje napuniti 60 godina, potiče iz više srednje klase u Egiptu iz porodice ljekara i naučnika.

Otac mu je bio profesor farmakologije na Univerzitetu u Kairu a đed veliki imam na Univerzitetu Al-Azhar, gdje se izučava religija.

Zbog učešća u atentatu na egipatskog predsjednika Anvara al-Sadata 1980. proveo je tri godine u zatvoru a zatim je živio u Saudijskoj Arabiji, SAD-u i na kraju u Pakistanu.

Al-Zavahri je tokom "džihada" na snage bivšeg SSSR-a upoznao Bin Ladena. Njihove sudbine otada su bile povezane, iako je Al-Zavahri pripadao grupi egipatskog Islamskog džihada koji su se tek 1998. priključili Al-Kaidi.

On je tokom godina učestvovao u brojnim svjetskim sukobima - poput onog u Čečeniji, a našao se na "crnoj listi" SAD-a zato što je podržavao napade na ambasade SAD-a u Keniji i Tanzaniji 1998. U svojoj je zemlji je u odsustvu osuđen na smrt zbog učestvovanja u brojnim atentatima, posebno onome u Luksoru u kojem su 1997. poginule 62 osobe, od čega 58 stranih turista.

Postao je desna ruka Bin Ladena i njegov lični ljekar. Smatran "mozgom" stravičnih terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001., stavljen je na drugo mjesto najtraženijih terorista na svijetu.

"Al-Zavahri je mozak Osame bin Ladena", procijenio je egipatski advokat Muntaser al-Zajat koji ga dobro poznaje.

Više puta svjetski mediji su objavljivali vijest da je Al-Zavahri mrtav ali svaki put, on se iznova pojavljivao i u medijima optuživao američku politiku. Po podacima dobivenim od njegovih prijatelja, Al-Zavahri se navodno ponovno oženio i dobio kćer 2005. godine.

Al Kaida nije saopštila na koji način je izabrala Bin Ladenovog nasljednika, ali je saopštila da je to najbolji način za odavanje počasti "mučenicima".

Na video snimku objavljenom ovog mjeseca, Al Zavahri je ocijenio da se Amerika ne suočava sa teroristima-pojedinicima ili terorističkim grupama već sa međunarodnom zajednicom muslimana koji žele da unište SAD i njene saveznike.

Bonus video: