NATO ponovo bombardovao Gadafijevu rezidenciju

Pobunjenici su istovremeno tokom jutra zauzeli tri sela zapadno od Tripolija, koja povezuju gradove Jefren i Zintan
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2011. 07:04h

NATO je rano jutros nastavio bombardovanje područja u okolini rezidencije libijskog lidera Muamera el Gadafija u Tripoliju, odakle su se čule snažne eksplozije i vidio gust dim, javile su agencije.

Za sada nije poznato šta je pogođeno i nema izvještaja da li je u novom bombardovanju Gadafijevije rezidencije Bab al-Azizija bilo povrijeđenih, prenijela je agencija AP.

Pobunjenici na ulicama sela

Pobunjenici su istovremeno tokom jutra zauzeli tri sela zapadno od Tripolija, koja povezuju gradove Jefren i Zintan.

Izveštač francuske agencije Frans pres javio je da se pobunjenici nalaze na ulicama sela Zavit Bagul, na 20 kilometara od Zintana, odakle su se Gadafijeve snage povukle i ostavile odjeću, obuću i municiju.

Pobunjeničke snage primijećene su i u selu Lavanija, sedam kilometara od Zavit Bagula, kao i u naselju Ganimi, koje je udaljeno 10 kilometara od Jefrena.

Margelov u Tripoliju

Ruski mediji javili su da će Mihail Margelov, specijalni izaslanik predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva za sjevernu Afriku, kasnije danas doputovati u Tripoli, gdje će, kako je najavljeno, razgovarati sa visokim zvaničnicima Gadafijeve vlade u pokušaju da nađe rješenje za krizu u toj zemlji.

Margelov se ranije ovog mjeseca sastao sa predstavnicima pobunjenika u Bengaziju, poslije čega je izrazio uvjerenje da će pobunjenici dozvoliti Gadafiju da ostane u Libiji ukoliko podnese ostavku i ostane van politike.

NATO neće uključivati kopnene snage?

Pobuna protiv Gadafijevog režima započela je polovinom februara, a pobunjenici su zauzeli istočne djelove Libije i utvrdili se u Bengaziju.

NATO je započeo bombardovanje Libije prije tri mjeseca, u skladu sa mandatom kojim im je dao Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, sa ciljem zaštite civilnog stanovništva u zemlji.

Vazdušna operacija NATO snaga u Libiji produžena je početkom juna na još tri mjeseca, počevši od 27. juna.

Komandant vojnih operacija NATO u Libiji, general Šarl Bušar, juče je izrazio uvjerenje da će akcija biti okončana bez aktiviranja kopnenih snaga.

Bonus video: