RASAD U ORBITI

Iran lansirao novi satelit u svemir

Za sada nema nezavisne potvrde da je do lansiranja došlo, ili da je satelit dospio u orbitu
53 pregleda 0 komentar(a)
Rasad, Foto: Heraldsun.com.au
Rasad, Foto: Heraldsun.com.au
Ažurirano: 16.06.2011. 07:27h

Iran je u orbitu Zemlje lansirao satelit, javila je jutros državna televizija u Teheranu.Satelit domaće proizvodnje nazvan Rasad (nadziranje) uspješno je lansiran juče uz pomoć rakete tipa "safir"."Naši veličanstveni naučnici uspješno su poslali u orbitu prvi iranski satelit za pravljenje fotografija", rečeno je u TV izvještaju.Za sada nema zvanične potvrde da je do lansiranja došlo, ili da je satelit dospio u orbitu.to je drugi satelit koji je Iran poslao u orbitu. Prvi, koji je nazvan Omid, u svemiru je od 2009. godine.

Satelit za izradu mapa visoke rezolucijePrema televizijskom izvještaju, novi satelit će služiti za izradu mapa visoke rezolucije; težak je 15,3 kilograma i praviće pun krug oko Zemlje 15 puta dnevno, na visini od 260 kilometara.Iranski svemirski program, koji postoji desetak godina, uzbunio je Zapad jer ista, raketna tehnologija koja se koristi za slanje satelita u orbitu može da se koristi za prenos nuklearnih bojevih glava do njihovih ciljeva.

Izrael, SAD i druge zapadne zemlje optužuju Iran da razvija atomsko oružje, što Teheran stalno demantuje

Izrael, SAD i druge zapadne zemlje optužuju Iran da razvija atomsko oružje, što Teheran stalno demantuje.Iran je prošle godine saopštio da je uspješno lansirao raketu koja je u svemir odnijela miša, kornjaču i crve, a Teheran je sebi postavio za cilj da tokom sljedećih deset godina u orbitu pošalje i čovjeka - bez obzira na troškove i tehnološke izazove.

Preporučujemo za Vas