Preminuo čuveni iranski aktivista Hoda Saber, 6 sati odlagali slanje u bolnicu

Saber je prestao da uzima hranu, a kasnije i tečnost, u znak protesta zbog smrti svoje koleginice Halehe Sahabi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2011. 06:52h

Čuveni iranski novinar i opoziciona ličnost Hoda Saber preminuo je od posljedica srčanog udara, nakon što je 10 dana štrajkovao glađu u ozloglašenom teheranskom zatvoru Evin.

Saber, 52-godišnji politički aktivista iz opozicionog Nacionalističko-vjerskog pokreta, odveden je u gradsku bolnicu Modares zbog srčanih problema, za koje njegova supruga smatra da su posljedica štrajka glađu.

Vijest o njegovoj smrti podudarila se sa drugom godišnjicom spornih predsjedničkih izbora u Iranu, koji su donijeli Mahmudu Ahmadinedžadu drugi mandat, prenio je britanski „Gardijan“.

„Moj suprug je preminuo prije dva dana, ali o njegovoj smrti nismo bili obaviješteni do danas, kada je neko iz bolnice javio jednom od naših prijatelja“, izjavila je iz Teherana Saberova supruga Faride Jamšidi.

„Ljekari su nam kasnije rekli da su ga mogli spasti da je ranije doveden u bolnicu", kazala Jamšidi

Prema njenim riječima, Saber je prestao da uzima hranu, a kasnije i tečnost, u znak protesta zbog smrti svoje koleginice Halehe Sahabi, koja je preminula prvog juna od srčanog udara tokom sukoba sa snagama bezbjednosti na sahrani svog oca, Ezatolaha Sahabija – velikog političkog aktiviste.

Halehe Sahabi i njen otac su takođe bili članovi Nacionalističko-vjerskog pokreta, skupine političara čije su aktivnosti pažljivo praćene posljednjih godina, naročito od izbora 2009. Ezatolah Sahabi bio je lider pokreta.

Jamšidi je optužila osoblje zatvora za nemar prema Saberu, te otkrila da su šest sati odlagali da ga pošalju u bolnicu.

„Ljekari su nam kasnije rekli da su ga mogli spasti da je ranije doveden u bolnicu. Trebalo je da ga sjutra posjetimo u zatvoru, a sada ćemo ga mrtvog posjetiti na groblju“, kazala je Jamšidi.

Iranska poluzvanična novinska agencija Fars negirala je optužbe i saopštila da je Saber prije smrti primio medicinsku njegu. Agencija je optužila opoziciju da je ispolitizovala njegovu smrt.

Nakon što je nestao na dvije sedmice u julu 2010, Saberova porodica je obaviještena da su ga uhapsile snage državne bezbjednosti i odvele u Evin.

Kada je Haleh Sahabi stradala na očevoj sahrani, Saber – koji je u prošlosti izdržavao nekoliko zatvorskih kazni – i njegov drug iz ćelije Amir Hosro Dalirsani su u zajedničkom saopštenju poručili da u znak protesta zbog njene smrti i brutalnog gušenja demonstracija otpočinju štrajk glađu.

Pojedine organizacije za ljudska prava su se oglasile saopštenjima povodom godišnjice izbora i izrazile zabrinutost zbog političkih zatvorenika uhapšenih od 2009.

I britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg je izdao saopštenje, u kome se ističe: „Dvije godine pošto je narod izašao na ulice da bi zatražio reformu, želim da se zna da naša pažnja nije preusmjerena i da ćemo od Irana nastaviti da tražimo da implementira sve na šta ga obavezuju međunarodna ljudska prava“.

Bonus video: