SAD razvija tehnologije za zaobilaženje cenzure interneta

Administracija predsjednika SAD-a Baraka Obame finansira razvoj "interneta u sjenci" i sistema mobilne telefonije
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2011. 19:22h

U globalnim nastojanjima za postizanje otvorene komunikacije učestvuju najrazličitiji nezavisni protagonisti, od informatičkih zanesenjaka u Vašingtonu, vojnih inženjera u Afganistanu do sjevernokorejskog disidenta koji je zakopavao kineske mobilne telefone na brdima uz granicu koje bi noću otkopavali njegovi sunarodnici u bijegu iz najzatvorenije države svijeta, navodi Njujork Tajms.

Inicijativa Obamine administracije na neki je način nova podrška u odbrani slobode govora i razvoja demokratije, kao što je decenijama duga praksa radijskog emitovanja programa u zemlje s autokratskim vlastima putem Glasa Amerike i drugih medija.

Posljednja incijativa, međutim, u potpunosti zavisi od stvaranju odvojenih puteva komunikacije, ističe njujorški časopis.

Projekat je uključio šarenoliku grupu koju čine diplomate, vojni inženjeri, mladi programeri i disidenti iz najmanje desetak zemalja, a njegova najsnažnija zagovornica je državni sekretar Hilari Klinton, čije ministarstvo i predvodi te napore.

"Vidimo kako sve više i više ljudi po svijetu koristi internet, mobilne telefone i druge tehnologije kako bi se njihov glas čuo kada protestuju protiv nepravde i nastoje da ostvare svoje težnje", rekla je Hilari Klinton u odgovoru e-mailom na pitanje lista o projektu.

"Postoji istorijska prilika da se napravi pozitivna promjena, promjena koju Amerika podržava. Tako da smo usredsređenii na to da im pomognemo da to učine, da im pomognemo da međusobno razgovaraju, da razgovaraju s njihovim zajednicama, vladama i svijetom", rekla je Hilari Klinton, prenosi Njujork Tajms.

Stejt Department, na primjer, finansira stvaranje nevidljive bežične mreže koja bi omogućila aktivistima da komuniciraju van nadzora vlada u zemljama kao što su Iran, Sirija i Libija.

Napori na razvoju tih tehnologija uključuju projekte za stvaranje tajnih nezavisnih mreža mobilne telefonije u stranim zemljama kao i operaciju koja se, kao u špijunskim romanima, vodi na petom spratu zgrade L ulice u Vašingtonu gdje grupa mladih inženjera, koja izgleda kao garažna muzička grupa, običan neupadljiv hardver pretvara u prototip "interneta u poslovnoj torbi", piše Njujor Tajms.

Finansirana sa dva miliona dolara od Stejt Departmenta torba bi mogla biti tajno prenesena preko granice i brzo omogućiti bežičnu komunikaciju na širokom području i vezu sa globalnim internetom.

Američka nastojanja, koja se razlikuju po razmjerima, cijenama i sofisticiranosti, otkrivena su u desetinama intervjua, planskim dokumentima i povjerljivim diplomatskim porukama do kojih je došao Njujork Tajms.

SAD je, među ostalim, kako je rekao jedan američki zvaničnik, potrošio najmanje 50 miliona dolara kako bi stvorio nezavisnu mrežu mobilne telefonije u Afganistanu pomoću repetitora u zaštićenim vojnim bazama u zemlji, kako bi se talibanima uskratila mogućnost da prekidaju službene afganistanske komunikacijske servise što su, izgleda, s lakoćom činili.

Napori na razvijanju novih komunikacijskih tehnologija na zamahu su dobili otkako je egipatski predsjednik Hosni Mubarak posljednjih dana svoje vladavine prekinuo internetske veze, navode u Njujork Tajmsu i podsjećaju da je sirijska vlada posljednjih dana takođe privremeno blokirala upotrebu interneta koji je pomagao pri mobilizaciji demonstranata.

Uključeni u razvoj projekta, međutim, upozoravaju i na određene opasnosti, kao što je mogućnost da represivne vlade praćenjem lociraju i uhvate aktiviste koji koriste tu tehnologiju ili ih jednostavno uhvate kada pokušaju preko granice da prenesu opremu, navodi Njujork Tajms, ali dodaje i da drugi ocjenjuju da mogući pozitivni uticaji prevazilaze rizike.

Bonus video: