Umro Njemac koji je sastavio Šindlerovu listu

Pemper je služio kao konsultant tokom snimanja filma a 2005.godine je izašla njegova knjiga "Put izbavljenja: Neispričana priča Šindlerove liste".
76 pregleda 0 komentar(a)
Šindlerova lista, Foto: Europaplus.tv
Šindlerova lista, Foto: Europaplus.tv
Ažurirano: 12.06.2011. 11:28h

Mjetek Pemper sastavljač "Šindlerove liste", koji je uspio da spasi oko hiljadu Jevreja od Holokausta, umro je u 91 godini u Njemačkoj, piše Jerusalim Post.

Sahranjen je jevrejskom groblju, a vlasti Auzburga su proglasile 9. jun za dan žalosti i spustili zastave na pola koplja.

Tokom boravka u logoru Pemper je bio lični sekretar i pisar njemačkog komandanta Amona Gota, od 1943 - 1944.godine.

Priču je ekranizovao režiser Stiven Spilberg filmom "Šindlerova lista" iz 1993. godine koji je nagrađen Oskarom.

Pemper je služio kao konsultant tokom snimanja filma a 2005.godine je izašla njegova knjiga "Put izbavljenja: Neispričana priča Šindlerove liste".

U knjizi on zamišlja svijet kakav bi bio da nikada nije došlo do rata i dominacije Njemaca.

"Get vjerovatno nikada ne bi postao masovni ubica, niti bi Šindler postao čuvar života. To je bio splet ludih ratnih okolnosti koje su dale moć ovim individuama da pokažu svoju prirodu na impresivan i zastrašujući način. Sudbina me smjestila upravo između njih dvojice. To je kao da sa jedne strane stoji đavo, a sa druge anđeo", pisao je Pemper.

Šindler, pripadnik njemačke manjine iz Čehoslovačke i član Nacističke partije, prvobitno je nastojao da izvuče profit iz njemačkog osvajanja Poljske, ali je nakon što se sprijateljio sa Pemperom, spasavao Jevreje kad god je mogao, između ostalog i posredstvom podmićivanja njemačkih oficira.

Pemper je poslije rata svjedočio na suđenju upravniku logora Getu, koji je pogubljen 1946.

Ostao je blizak s Oskarom Šindlerom koji je, zaboravljen, tiho umro u Njemačkoj 1974. u 66. godini.

Bonus video: