Hilari Klinton: Ubijen lider Al Kaide u Istočnoj Africi

Fazul Abdulah Muhamad je poginuo u noći između utorka i srijede u Mogadišu u razmjeni vatre s policijom na jednom kontrolnom punktu
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2011. 18:49h

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton potvrdila je da je ubijen šef Al Kaide za Istočnu Afriku Fazul Abdula Muhamad, organizatog napada na američku ambasadu u Najrobiju i Dar es-Salamu.

To je ranije saopštila kenijska policija.

Fazul Abdulah Muhamad je poginuo u noći između utorka i srijede u Mogadišu u razmjeni vatre s policijom na jednom kontrolnom punktu, a njegova smrt je objavljena danas poslije provjere.

Hilari Klinton je iz Tanzanije, gdje je u posjeti, poručila da smrt tog teroriste predstavlja veliki udarac za Al Kaidu, njene saveznike i pripadnike u istočnoj Africi.

"Smrću Fazula Abdulaha s liste terorista nestao je jedan od najiskusnijih organizatora napada u istočnoj Africi i to vjerovatno predstavlja udarac za njihove aktivnosti", rekao je jedan naimenovani izvor iz SAD.

Lider Al Kaide u ovom dijelu Afrike, više od deset godina izbjegavao je hapšenje, a SAD su za njegovo hvatanje raspisale nagradu od 5 miliona dolara.

Bio je jedan od ključnih organizatora napada na ambasade SAD u Najrobiju i Dar el-Salamu u julu 1998. u kojima je poginulo 224 ljudi, mahom Kenijaca. Poginulo je i 12 državljana SAD.

Bonus video: