Na Tajlandu pronađena E-koli u evropskom kupusu

Prema saopštenju predstavnika tajlandskog ministarstva javnog zdravlja, biće potrebno tri do pet dana da bude utvrđena vrsta E-koli pronađene u evropskom kupusu
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2011. 12:12h

Tajland je objavio da je u kupusu uvezenom iz Evrope utvrđena E-koli bakterija i da je počelo ispitivanje da se možda ne radi o smrtonosnom soju koji je izazvao zarazu u Nemačkoj i još najmanje četrnaest drugih zemalja.

U Tajlandu je, inače, prošle nedjelje podignuta lažna uzbuna zbog otkrića ešerihije u evropskom avokadu, ali je potom utvrđeno da nije u pitanju fatalni soj te bakterije, izvjestila je u petak uveče po lokalnom vremenu francuska novinska agencija AFP.

Prema saopštenju predstavnika tajlandskog ministarstva javnog zdravlja, biće potrebno tri do pet dana da bude utvrđena vrsta E-koli pronađene u evropskom kupusu.

Nemački zvaničnici sada ističu kako je sa sigurnošću utvrđeno da su izvor teške zaraze u kojoj je umrlo 33, a obolelo oko 3.000 ljudi, klice povrća sa jedne farme u sjevernom dijelu zemlje.

Svi registrovani smrtni slučajevi, izuzev jednog u Švedskoj, su se dogodili u Njemačkoj. Većina oboljelih u drugim zemljama je nedavno boravila na sjeveru Njemačke.

Bonus video: