U odvojenim napadima u Avganistanu poginulo 17 osoba

Eksplozija se dogodila u distriktu Argandab, vrlo nestabilnoj oblasti u provinciji Kandahar, glavnom uporištu talibanskih pobunjenika.
0 komentar(a)
Avganistan, Foto: Euronews.net
Avganistan, Foto: Euronews.net
Ažurirano: 11.06.2011. 09:55h

U odvojenim napadima u Avganistanu poginulo je 15 civila i dva policijska zvaničnika, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje."Petnaest civila je ubijeno, među kojima osmoro djece, četiri žene i tri muškarca kada je vozilo u kojem su se žrtve nalazile naletjelo na bombu ručne izrade", navodi se u saopštenju ministarstva.Eksplozija se dogodila u distriktu Argandab, vrlo nestabilnoj oblasti u provinciji Kandahar, glavnom uporištu talibanskih pobunjenika.

Njihova omiljena metoda borbe je postavljanje mina ili bombi na saobraćajnice koje se aktiviraju na daljinu.Iako su na meti talibana predstavnici avganistanske vlasti i pripadnici međunarodnih snaga pod komandom NATO (Isaf), najveći broj žrtava gotovo desetogodišnjeg ratnog konflikta u toj zemlji su civili.Prema podacima Ujedinjenih nacija, u 2010. godinu u Avganistanu je stradalo 2.777 civila uglavnom u napadima talibana, ali i u operacijama koje je izvodio NATO.Provincija Kandahar je istorijsko uporište talibana čiji su režim 2001. zbacile sa vlasti međunarodne snage.

Oni se od tada bore protiv avganistanskih vlasti i oko 130.000 pripadnika međunarodnih snaga koje su raspoređene kao podrška vlastima.Istovremeno, u odvojenom samoubilačkom napadu u istočnoj provinciji Host poginuo je šef interventne jedinice policije i jedan policajac, dok su 23 osobe povrijeđene, saopštila je policija."U napadu bombaša samoubice ispred baze Jedinica za brze intervencije u provinciji Host ubijen je komandant jedinice i još jedan policajac. U napadu su povrijeđene 23 osobe, uglavnom civili", rekao je Frans presu pomoćnik šefa policije u toj provinciji koja se graniči sa Pakistanom.

Bonus video: