Gadafi vojnicima kupovao vijagru i naređivao silovanja?

Moreno-Okampo je naglasio da bi na osnovu novih dokaza o masovnom silovanju mogao da zatraži proširenje optužnice protiv Gadafija.
0 komentar(a)
Gadafi, Foto: Beta
Gadafi, Foto: Beta
Ažurirano: 09.06.2011. 12:48h

Glavni tužilac Međunarodnog suda u Hagu Luis Moreno-Ocampo saopštio je danas da je libijski lider Moamer Gadafi naredio masovna silovanja i da su kupljene ogromne količine vijagre za vojnike kako bi lakše napadali žene.

Moreno-Okampo je naglasio da bi na osnovu novih dokaza o masovnom silovanju mogao da zatraži proširenje optužnice protiv Gadafija. On je istakao da u narednih nekoliko dana očekuje odluku sudija o zahtjevu za optužbe za zločine protiv čovječnosti protiv libijskog lidera."Sada smo dobili informacije i da je Gadafi sam donosio odluke o silovanjima i to je nešto novo", rekao je Moreno-Okampo za Dejli Telegraf.Prema njegovim riječima, postoje izvještaji da je nekoliko stotina žena bilo izloženo napadima u raznim dijelovima Libije.Moreno-Okampo je dodao da postoje dokazi da su libijske vlasti kupile lijekove poput vijagre i da su ih dali vojnicima u sklopu zvanične politike o silovanju.Tokom marta, svjetski mediji objavili su svjedočenje Libijke koja je trvrdila da je bila žrtva silovanja Gadafijevih vojnika.

Bonus video: