Gadafijeve snage napreduju prema Misrati

Snage odane libijskom vođi Moameru Gadafiju su se približile pobunjeničkom gradu Misrati granatirajući ga s tri strane, prenosi Rojter pozivajući se na izvore u pobunjeničkim redovima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2011. 16:26h

"Misrata je izložena teškom granatiranju. Gadafijeve snage granatiraju grad sa zapada, istoka i juga", kazao je portparol pobunjenika Hasan al-Misrati, dodavši da je u tim napadima danas poginulo 12 vojnika, a da ih je 26 ranjeno.

Prema njegovim riječima, Gadafi je na grad poslao nekoliko hiljada vojnika koji pokušavaju ući u Misratu.

Ofenziva Gadafijevih snaga slijedila je nakon zatišja u bombardiranju Tripolija koje sprovodi NATO.

Gadafi tvrdi da se ne predaje, Obama prijeti većim pritiskom >>>

Kina Libiji: prekid vatre je prioritet

Kineski ministar vanjskih poslova Jang Jieči poručio je libijskom kolegi koji je u posjeti Kini da je glavni libijski zadatak da osiguraprekid vatre, prenijeli su kineski državni mediji.

"Kina je čitavo vrijeme pomno pratila razvoj situacije u Libiji i vjeruje da je najhitniji zadatak za sve strane hitno osiguranje prekida vatre i izbjegavanje još teže humanitarne katastrofe", prenosi Žinhua riječi Janga upućene Abdelatiju Obeidiju.

"Libijska kriza trebala bi da se riješi kroz dijalog, razgovore i političkim sredstvima", kazao je Jang.

"Kina se protivi svakoj akciji koja izlazi iz okvira mandata Vijeća bezbjednosti UN-a i podržava libijski suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet, kao i odluke libijskog naroda", dodao je.

Obeidi koji je u Kini do četvrtka kao posebni izaslanik svoje vlade kazao je da je Libija pristaje na potpuni prekid vatre i nada se da će Kina u tome igrati ulogu, prenosi Žinhua.

Njegov put događa se u trenutku kad Kina želi igrati aktivniju ulogu u naporima za okonačanje borbi oko sudbine vlasti Moamera Gadafija.

Prije Obeidijevog dolaska u Kinu kineski diplomata iz Egipta je posjetio libijske pobunjenike u Bengaziju kako bi razgovarao s Nacionalnim prelaznim savjetom koji želi da svrgne Gadafija.

Kina koja nikad nije bila bliski saveznik Gadafija uglavnom izbjegava da zauzme stranu u unutrašnjim sukobima. Nasuprot tome, Kina je prošle godine oko polovinu sirove nafte osigurala iz te regije.

Kina je bila suzdržana kad je u martu Vijeće bezbjednosti UN-a odobrilo NATO-ve vazdušne napade na Gadafija.

Bonus video: