OSVETA PORODICE ASAD

Sirijska vlast otela blogerku koja je podržavala proteste

Kidnapovana je u ponedjeljak veče, dok je sa jednom drugaricom išla na sastanak u Damasku
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 11:38h

Blogerku koja je postala popularna zbog svojih iskrenih i duhovotih stavova o sirijskoj pobuni, politici i tome kako je biti lezbijka u toj zemlji, prije dvije noći kidnapovali su naoružani muškarci u Damasku.

Amina Araf, koja bloguje pod imenom Amina Abdalah, ima sirijsko-američko državljanstvo i autorka je bloga „Gej cura u Damasku“, koji je privukao fanove iz Sirije i cijelog svijeta, objavio je britanski „Gardijan“.

Kidnapovana je u ponedeljak veče, dok je sa jednom drugaricom išla na sastanak u Damasku. Vijest o kidnapovanju je na blogu postavila njena rođaka.

"Amina je udarila jednog od njih i rekla prijateljici da nađe njenog oca"

„Aminu su uhvatila trojica muškaraca u ranim 20-im. Prema izjavi svjedoka (koja ne želi da se njen identitet otkrije), bili su naoružani“, napisala je Rania Ismail.

„Amina je udarila jednog od njih i rekla prijateljici da nađe njenog oca. Jedan od muškaraca je zatim stavio ruku preko Amininih usana i ubacili su je u crvenu „dačiju logan“, na jednom od čijih prozora bila je naljepnica sa likom Basela Asada“.

Basel je brat predsjednika Bašara al Asada, koji je - dok nije poginuo u saobraćajnoj nesreći 1994. godine - pripreman da postane šef države.

Kampanja za oslobođenje na Fejsbuku

Amina, koja je radila na pisanju knjige, postala je veoma popularna nakon što je inspirisala sirijsku opoziciju dok se protestni pokret bori protiv represije vlade.

Grupe za ljudska prava su saopštile da su sirijske vlasti pritvorile više od 10.000 osoba od kada su počeli protesti sredinom marta

Na Fejsbuku je pokrenuta kampanja za njeno oslobađanje.

Ismailova je rekla da nije poznato je li Amina u zatvoru ili je drže negdje drugo u Damasku. Sirija ima najmanje 13 ogranaka bezbjednosnih snaga, razne policijske divizije, kao i milicije i bande.

Amina je bila bijesna zbog obračuna vlasti sa demonstrantima. U nedjelju je napisala: „Oni moraju otići, oni moraju otići uskoro. To je sve što imam da kažem“.

Grupe za ljudska prava su saopštile da su sirijske vlasti pritvorile više od 10.000 osoba od kada su počeli protesti sredinom marta. Među njima ima žena i djece, a postoje brojni izvještaji o tome da bebjedonosne službe vrše torturu dok režim traži način da okonča sve veće proteste protiv 40-ogodišnje vladavine porodice Asad.