Rasmusen: NATO nikada neće napasti Rusiju

"Sada postoji nekoliko evropskih zemalja, na primjer Crna Gora ili Gruzija, koje su zainteresovane za priključenje Alijansi", rekao je Rasmusen.
93 pregleda 0 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, Foto: Wikipedia
Anders Fog Rasmusen, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 07.06.2011. 12:11h

"Sjevernoatlantski savez nikada neće napasti Rusiju", rekao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, i izrazio želju da 21. za razliku od 20. bude vijek saradnje Rusije i Alijanse.

"Mogu vam pružiti uvjeravanje, javno sam o tome više puta govorio, NATO nikada neće napasti Rusiju i uvjereni smo da Rusija posmatra Alijansu u istom svijetlu", rekao je Rasmusen u intervjuu ruskoj agenciji Interfaks, pred susret Savjeta Rusija-NATO na nivou ministara odbrane u Briselu.

Ističući da je potrebno "još više uzajamnog povjerenja", kao i da je nasleđe "hladnog rata" još "ostalo u pameti nekih ljudi", generalni sekretar NATO-a je rekao da je potrebno više političkih diskusija i razmjene mišljenja.

Govoreći o oštrom protivljenju Rusije širenju NATO-a na istok, generalni sekretar Alijanse je rekao da "stupanje novih članica u Alijansu ne samo što širi i jača NATO, već blagotvorno djeluje i na evroatlantsku bezbjednost, uključujući bezbjednost Ruske Federacije".

Rasmunsen o kandidaturi Crne Gore

Prema Rasmusenovim riječima, učlanjenje novih zemalja povećava zonu stabilnosti i predvidivosti, svaki potencijalni član mora prvo da obezbijedi potreban nivo političkih standarda, od kojih je jedan dobri odnosi sa susjedima, među kojima je "često i Rusija".

"Sada postoji nekoliko evropskih zemalja, na primjer Crna Gora ili Gruzija, koje su zainteresovane za priključenje Alijansi. Svi kandidati treba da prođu istu proceduru pripreme, kako bi imali mogućnost da doprinesu međunarodnoj bezbjednosti", rekao je Rasmusen, dodajući da članice NATO-a "nemaju namjeru, planove i razloge da instaliraju nuklearno oružje na teritoriji novih zemalja Saveza".

Ideju ostaviti na smetlištu istorije

Generalni sekretar NATO-a je, rekao da Alijansa ne podržava ideju o pravu Rusije na neke sfere uticaja, na primjer u Zajednici Nezavisnih Država i Srednjoj Aziji.

"Tu koncepciju treba ostaviti tamo gdje pripada, na smetlištu istorije. Mi živimo u uzajamno zavisnom, globalizovanom svijetu, gdje sve zemlje - velike, srednje i male, treba da imaju jednaka prava i suverenitet. A NATO ni u kom slučaju ne formira svoje sfere uticaja", rekao je Rasmusen.

Govoreći o svojoj inicijativi da Rusija učestvuje u zajedničkom radu na stvaranju protivraketne odbrane u Evropi, generalni sekretar NATO-a je rekao da ne žali zbog nje i da se saradnja u toj oblasti nastavlja.

"Svi saveznici u NATO-u zainteresovani su za razvoj saradnje sa Rusijom u oblasti protivraketne odbrane. Razlog za to je jednostavan - NATO ne može da predaje zemljama koje nisu članice obaveze u kolektivnoj odbrani koje povezuju članice. A teritorijalni sistem protivraketne odbrane NATO-a biće dio takvog mehanizma kolektivne odbrane. Takođe, polazimo od toga da ni Rusija nije spremna da ustupa bilo kome sopstveni suverenitet", rekao je on.

Bonus video: