Obama: Japan i Evropa guše oporavak SAD-a

"Iako je u posljednjih godinu otvoreno više od dva miliona radnih mjesta u privatnom sektoru, suočeni smo s "nepovoljnim vjetrovima", kaže Barak Obama.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2011. 14:31h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Barak Obama, glavne izazove za američku ekonomiju vidi u problemima u Japanu i Evropi, prebacivši tako dio krivice za spori oporavak domaće privrede na spoljašnje sile.

Izvještaj Vlade u maju pokazao je najmanji broj novozaposlenih u posljednjih osam mjeseci kao i rast nezaposlenosti u SAD-u na 9,1 odsto.

Ta "ispadanja iz kolosijeka" predstavljaju velik politički izazov za Obamu, čiji bi reizbor mogao zavisiti od njegove sposobnosti da glasače uvjeri u uspješnost ekonomskih mjera koje sprovodi, prenosi svjetske agencije.

Važan dio tog uvjeravanja biće i skretanje pažnje na spoljašnje sile kao uzroke američkih ekonomskih problema, što je Obama i učinio u njegovom obraćanju preko radija i interneta u subotu.

"Iako je u posljednjih godinu otvoreno više od dva miliona radnih mjesta u privatnom sektoru, suočeni smo s "nepovoljnim vjetrovima".

To su visoke cijene goriva, zemljotres u Japanu i fiskalni problemi u Evropi.

To će se dešavati s vremena na vrijeme i uvijek će biti prepreka na cesti ka oporavku", kazao je Obama.

Republikanci su i pored toga nastavili žestoko da kritikuju Obamine mjere, pogotovo one koje se odnose na privatni sektor.

Bonus video: