Ranjeni predsjednik Jemena poručio da je dobro

Među ranjenima u napadu su i premijer Jemena Ali Muhamed Mudžavar, dok je zamjenik premijera general Rašad al-Alimi "u kritičnom stanju", navodi AFP.
0 komentar(a)
Ali Abdulah Saleh, Foto: Beta/AP
Ali Abdulah Saleh, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.06.2011. 08:20h

Predsjednik Jemena Ali Abdulah Saleh koji je lakše ranjen poručio je putem audio snimka emitovanog večeras na državnoj televiziji "da se dobro osjeća".

Istovremeno, lider vladajuće partije Jemena, Opšteg narodnog kongresa (GPC), izjavio je agenciji AFP da je "Saleh samo lakše ranjen u vrat".

Saleh je u poruci iz bolnice u Sani sinoć još naveo da je u napadu ubijeno sedam ljudi.

Oni su ubijeni u raketnom napadu na džamiju u predsjedničkom kompleksu.

Jemenska opoziciona TV stanica javila je prethodno da je predsjednik ubijen u napadu plemenskih snaga na njegovu palatu, ali su zvaničnici ubrzo tu vest demantovali precizirajući da je Saleh samo lakše ranjen.

Među ranjenima u napadu su i premijer Jemena Ali Muhamed Mudžavar, dok je zamjenik premijera general Rašad al-Alimi "u kritičnom stanju", navodi AFP.

Džamija je pogođena dok su se državnici u njoj molili.

Vladajuća partija Opšti narodni kongres okrivila je za napad članove moćnog plemenskog saveza Hašid, odanog šeiku Sadiku al-Ahmaru, koji podržava demonstrante i želi da svrgne Saleha s vlasti, ali se nije miješao u obračune vladinih snaga i opozicije dok vojska u utorak nije upala u njegovu kuću u Sani.

Ahmarove snage se od tada bore protiv Salehovih vojnika.

I predsjednik Saleh je u svojoj poruci napao "sinove al-Ahmara", misleći pri tom na šeika Sadika al-Ahmara i njegovu braću.

Ahmar je, međutim, dematovao optužbe da njegova grupa stoji iza napada i rekao je da vlasti lažima pokušavaju da opravdaju eskalaciju sukoba na ulicama Sane.

U Jemenu je u posljednjih 10 dana ubijeno najmanje 155 ljudi u eskalaciji nasilja kojom je obilježena pobuna protiv Salehovog tridesetogodišnjeg režima.

Od početka pobune, u januaru, u toj zemlji je ubijeno oko 370 ljudi.

Bonus video: