Kupljen prvi Hitlerov "službeni plan" za masovno ubistvo Jevreja

Dokument je kupila organizacija Sjećanje na Holokaust za preko 110 hiljada eura koji će biti izložen u Muzeju Tolerancije posvećen Jevrejima.
125 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2011. 18:44h

Prvi poznati dokument u kojem Hitler piše o "neopozivom uklanjanju" Jevreja kupio je muzej Holokausta u Los Anđelesu, piše Dejli mejl.

Dokument iz 1919. godine oktriva njegove planove skovane 21 godinu prije pokolja u Rusiji i okupacije Poljske.

Rad poznat pod nazivom "Gemlič pismo" poslat je Adolfu Gemliču, koji je bio nadležan za poslijeratnu poštu u njemačkoj vojsci.

Hitler Jevreje naziva "rasnom tuberkulozom" koja mora biti uklonjena i poziva se na "vanzemaljski zakon".

Rečenica koja istoričare intrigira je ona u kojoj se shvata da je odlučan u namjeri da istrijebi Jevreje i ne pokušava da to sakrije.

U tekstu piše: "Krajnji cilj ovakvog zakonodavstva je totalno istrebljenje Jevreja."

Dokument je kupila organizacija Sjećanje na Holokaust za preko 110 hiljada eura koji će biti izložen u Muzeju Tolerancije posvećen Jevrejima.

Naučnici su i ranije pominjali ovaj dokument koji je značajan za istoriju jer pokazuje koliko rano je Hitler planirao čistku Jevreja.

Istoričar Sol Frilender kaže: "Ovo je prva pisana Hitlerova izjava o Jevrejima. To pokazuje da su oni bili centar njegove političke strasti od samog početka."

Rebi Marvin Hej, osnivač "Simon Wiesenthal" centra rekao je da Muzej Holokausta nema nijedan dokument koji bi se mogao porediti sa ovim.

U Julu 1919.godine Hitler je postavljen za policijskog špijuna kako bi se inflitrirao u Njemačku Radničku Partiju.

U međuvremenu postao je opsjednut idejom o progonu Jevreju kao i antisemitskim.

Samo dva mjeseca kasnije osnivač partije Anton Dreksler postaje opčinjen Hitlerovim oratorskim sposobnostima i poziva ga da se pridruži partiji.

Galerija

Bonus video: