Akcijom policije zaplijenjeno 1.800 kg kokaina, uhapšeno 66 osoba

Članovi bande nikada nisu razgovarali telefonom, već su se sastajali na javnim mjestima ili su koristili elektronsku poštu, šaljući jedni drugima šifrovane poruke.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2011. 18:27h

Italijanska i američka policija zaplijenile su tokom dvogodišnje istrage protiv krijumčara droge ukupno 1.800 kilograma kokaina i uhapsile 66 osoba.

Kokain, sakriven u gipsanim figurama, stizao je iz Kolumbije, preko Dominikanske Republike, na rimski aerodrom Fjumićino.

"Grupa je novac dobijen prodajom kokaina "prala" u Njemačkoj, Libiji i drugim zemljama, da bi na kraju završavao u Bostonu", saopštili su predstavnici policija, a prenijele agencije.

Na čelu italijanskog dijela organizacije bio je vlasnik jedne prodavnice odjeće u Rimu, koji ranije nije bio osuđivan i koji je bio zadužen za kontakt sa Kolumbijom.

Finansijama je upravljalo pet Libijaca, koji su u bjekstvu.

Članovi bande nikada nisu razgovarali telefonom, već su se sastajali na javnim mjestima ili su koristili elektronsku poštu, šaljući jedni drugima šifrovane poruke.

"U Italiji je uhapšeno 14 osoba i na aerodromu je zaplijenjeno više od 220 kilograma čistog kokaina, sakrivenog u šupljim gipsanim figurama koje su pronađene u dva sanduka sa lažnim dnom", saopštila je italijanska policija.

Dodaje se da su blokirani računi u bankama u San Marinu i zaplijenila vile, automobili i jedna ergela konja kod Rima.

U Italiji i SAD za dvije godine zaplijenjeno je ukupno 1.800 kilograma kokaina i imovina vrijedna 164 miliona eura.

Istragu, pod nazivom "Vatra i led", sprovele su zajedno italijanska policija i američka Agencija za suzbijanje trgovine narkoticima.

Bonus video: