Obala Slonovače: Predsjednikove trupe ubile najmanje 149 ljudi

Najmanje 95 nenaoružanih osoba iz različitih etničkih grupa bliskih bivšem predsjedniku Gbagbou ubijeni su u operacijama krajem aprila.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2011. 19:02h

Trupe lojalne predsjedniku Obale Slonovače, Alasanu Uatari, ubile su najmanje 149 nenaoružanih ljudi u Abidžanu, od hapšenja bivšeg lidera Lorana Gbagboa, saopštila je organizacija "Hjuman rajts voč".

Najmanje 95 nenaoružanih osoba iz različitih etničkih grupa bliskih bivšem predsjedniku Gbagbou ubijeni su u operacijama krajem aprila prenijela je agencija Rojters.

"Nade za novu eru po inauguraciji predsjednika Uatare brzo će izblijedjeti ukoliko zastrašujuća nasilja protiv progbagboovih pristalica hitno ne prestanu", kazala je Karin Dufka, stariji istraživač za zapadnu Afriku u HRV.

"Predsjednik je više puta obećao pouzdanu, nezavisnu istragu i sudska gonjenja. Sada je vrijeme da održi obećanja", dodala je ona.

Otkrića su zasnovana na intervjuima sa 132 žrtve i svjedoka sa obje strane, tokom borbe za Abidžan i nešto poslije hapšenja Gbagboa 11. aprila. Takođe je utvrđeno i da je Gbagboova milicija ubila najmanje 220 muškaraca.

Odbijanje Lorana Gbagboa da prihvati poraz na predsjedničkim izborima održanim u novembru prošle godine izazvao je četvoromjesečne sukobe u kojima je najmanje 3.000 civila ubijeno, ekonomija doživjela krah, a izvoz kakaoa suspendovan.

Bonus video: